zondag 23 juni 2013

Goede vaart

Aan het begin van de zomer heb ik mijn eerste 10.000 kilometer erop zitten. Afgelopen donderdag, klokslag 6, sprong de teller over. In plaats van dat de afstand per 100 meter wordt weergegeven, kan ik nu alleen de hele kilometers nog maar zien. Het voelt een beetje alsof ik een volwassen velovaarder ben geworden. Op 6 juli 2012 reed ik in Dronten de werkplaats uit, samen met Gerrit, Robert-Jan en Marcel. Afgelopen jaar gelukkig geen ongelukken. Alleen lakschade, doordat ik hier de muur raakte bij inparkeren.

Er wordt meestal gesproken over velomobilisten of velonauten. De beweging van een velomobiel komt echter helemaal niet overeen met het gevoel in een auto, behalve met zo'n klassieke driedubbel geveerde Franse auto. Of de beweging overeenkomt met een ruimtereis, ik heb geen idee. Ik heb in 'De Bak' altijd meer het gevoel van een 'vaart' zoals in luchtvaart, of op een schip. Ik zweef over 's Heren wegen.
Ik ga dus voor de velovaart en een velovaarder achter het stuur. Wij hebben er namelijk nog wel eens de vaart erin.



woensdag 19 juni 2013

Wielspoormeter

Erwin heeft zijn Grasshopper FX besteld, en ik heb een cadeautje van hem gekregen. Na een kleine week testen via Maia Ligfietspunt heeft hij de stap genomen en een vouwligfiets (of ligvouwfiets?) aangeschaft. Erwin, veel plezier en veel veilige kilometers!

Als grote verrassing kreeg ik van hem een cadeau. Of ik bij hem thuis even langs wilde komen, want hij had wat voor me. Niet vanwege mijn 'hulp' tijdens zijn aanschaf, maar wel voor mijn aankomende verjaardag. En wat was het: Een huisgemaakte wielspoormeter, met professionele uitstraling. Ik was compleet verrast. Nogmaals heel erg bedankt!

Ik hoop dan niet meer voor een zelfde verrassing te komen staan als tijdens het laatste herfsttreffen. Toen mijn beide voorbanden ineens allebei tot op de draad versleten waren na net 3000 kilometers. De HPV's van de proefserie bevallen trouwens erg goed. Zeker voor slechts een paar euro per band.


maandag 17 juni 2013

Eerste track woon-werk verkeer

Gewoon maar proberen, en dan kijken of het wat wordt. Een afdruk van de eerste track met de gps. Een woon - werk rit. Gebruik gemaakt van de Open Fiets kaart. Totaal afstand ongeveer 56 kilometer.
De groene route zie ik als de mooie route, de rode als de kortste en snelste. In verband met overgangstijden van de verschillende ponten maken uiteindelijk de reistijden niet veel uit.



De heenreis lijkt aardig te kloppen, ik rij ongeveer rond zeeniveau. De terugreis lijkt echter op ongeveer 200 meter hoogte te beginnen, en langzaam daal ik vervolgens af, om uiteindelijk 188 onder zeeniveau te eindigen. Hoe kan dit? Misschien dat iemand hier een verklaring voor heeft.



Tenslotte zou ik graag de gps stil willen zetten op de pont, ik trap geen meter, maar ga wel met 5 tot 7 kilometer per uur naar de overkant. Het gemiddelde daalt behoorlijk.



zondag 16 juni 2013

Garmin Oregon 65T (2)

Voorlopig is het stuur geworden, dat lijkt mij het meest prettig. Ik denk echter dat ik ook een houder op de wielkast wil. De voorlopige houder, die niet voldeed, is verwijderd.

De stuurlijn wat verder aangetrokken, een extra draadhouder aan het eind geplaatst, want het huidige busje wil wel eens verschuiven. Hoop dat dat probleem nu tot het verleden behoort. Nadeel is wel dat ik mijn stuur nu niet meer kan wegschuiven achter de rand van het instapgat. Misschien ook nog wat voor verzinnen, of misschien op termijn toch voor de oplossing van Wim gaan.

De reden dat ik misschien ook een houder op de wielkast wil is dat als ik met schuimkap rijd, dat ik dan de Garmin waarschijnlijk niet kan zien. Maar eens even uitproberen, en het apparaat leren kennen. Beekiepouwer heeft zijn hulp al aangeboden.


Houder op het stuur.


Dit voldeed dus niet, inmiddels weer verwijderd.


zaterdag 15 juni 2013

Garmin Oregon 650T

Afgelopen weekend de Garmin 650T opgehaald. Maar wat moet ik nou met dat ding? Hoe werkt het, ik ben er nog niet echt uit, hoewel ik alle menu's inmiddels wel doorgelopen heb. Het kost wat tijd om de logica te snappen als echte newbee. Misschien dat De Blauwe Mango eens hier naartoe kan navigeren en me op weg helpt, of dat Beekiepouwer mij op het juiste spoor zet..

De vraag die mij nu vooral bezig houdt is: waar moet ik hem monteren en hoe? Twee plaatsen komen blijkbaar in aanmerking:

  • Rechterwielkast (daar lijkt bijna iedereen hem te plaatsen)
  • Stuur (Wim Schermer)  
Ik heb vandaag geprobeerd een constructie te maken op de rechterwielkast. Hoewel dit niet geheel succesvol verlopen is, heb ik wel enige rondjes gereden met de GPS, maar heb het idee dat dat niet de ideale plek is. Inschijnende zon maakt hem toch lastig leesbaar. Bovendien ben ik geen gebruiker van race- of toerkap, en dat kan de montageplek ook nog wel eens beïnvloeden. Misschien dan toch maar methode Wim. Er valt een hoop voor te zeggen, maar gaten boren in mijn stuur? Ik weet het niet, in ieder geval niet op goed geluk.

Ik sta open voor suggesties....

zaterdag 8 juni 2013

Bijzondere Fietsen (2)

Vanmiddag even in de Oosterkerk in Amsterdam geweest om daar een tijdelijke tentoonstelling over fietsen te bekijken. Het was rustig en ik werd door de initiatiefneemster rondgeleid. Er waren filmpjes over de afgelopen fietsparade, waar ik Rob en Marjolein op hun ligfietsen zag liggen, naast enkele clicko's. Op de tentoonstelling werden onder andere enkele bijzondere ligfietsen (de eerste originele Roulandt) getoond. De voorwiel aangedreven fiets heb ik zelf nog proberen te berijden. Dat vraagt echter wel enig geduld en ervaring en is me eigenlijk niet echt gelukt. Maar ja, wie heeft er eerder op een ligfiets door de kerk gesjeesd?

Voorgrond - Anne Oskam fiets, achtergrond een Roulandt

De afwijkende voorvork zorgt voor een kantelend voorwiel in de bochten. Is even wennen. 










Een as aangedreven fiets (ook wel cardanasfiets). Geen ketting, slechts enkele tandwielen. Let ook op de radiaal gespaakte wielen.

Verder heb ik vanmorgen de Oregon 650T bij Waypoint in Heerhugowaard opgehaald. Mijn eerste GPS, ik ben benieuwd naar mijn nieuwe speeltje. Zat er al enige maanden op te wachten. Kom ik later op terug.



vrijdag 7 juni 2013

Grasshopper FX

Erwin: speciaal voor jou.

Vandaag ben ik met Erwin naar Maia Ligfietspunt in Dordrecht van Koos van der Knaap geweest om zijn mogelijke ligfiets te testen. Hij heeft voor een weekje een Grasshopper van HP Velotechnik gehuurd, om eens te testen. Vanmiddag nog een stukje samen nabij Hoofddorp gereden.




De gele pet is de voorzitterspet van de lokale afdeling van de fietsersbond.


 Erwin, veel plezier!

woensdag 5 juni 2013

Bijzondere Fiets

Geen ligfiets dit keer, maar wel een bijzondere fiets. Er zijn er twee van gemaakt, een rode en een groene, ergens in de Zaanstreek. Heel kaal, maar heel mooi in zijn eenvoud. Het stuur schijnt wel wat oncomfortabel te zijn.
Frame schijnt origineel van Giant te zijn.

Het klonk wel romantisch: Een jongen had er één voor hem en één voor zijn vriendin gemaakt. Twee unieke exemplaren. Alleen zijn vriendin vond hem niet fijn rijden en hij heeft hem vervolgens verkocht.


dinsdag 4 juni 2013

50

Goede vriend Erwin is afgelopen weekend 50 geworden. Al jarenlang heeft hij grote belangstelling voor fietsen, met name plooifietsen, en dan nog specifieker: Bromptons. Maar hij heeft ook al heel lang een sluimerende interesse in ligfietsen. En inmiddels heeft hij besloten tot de aanschaf van de Brompton onder de ligfietsen: de opvouwbare HP Grasshopper. Hij vroeg daarvoor geld op zijn feest. Erwin: veel plezier ermee, we gaan vast wel het een en ander samen rijden.
Omdat hij nog niet bekend is in de ligfietswereld, heb ik onderstaande foto bijgevoegd. Hij is goed te herkennen (de fiets klopt echter nog niet).


zondag 2 juni 2013

Het Twiske


Een korte avondtocht door 'Het Twiske' een recreatiegebied onder de rook van Zaandam. Op een van de meest zonnige dagen van het jaar (één van de hoogste dagopbrengsten van de zonnepanelen in de afgelopen 4 jaar) er toch nog even op uit.





 De koeien waren hartstikke lief en geïnteresseerd. 'De Bak' werd 'besnuffeld' door de koe.












 Terug in het uitgestorven centrum van Zaandam.


Bakkie doen?


Ik wilde al een tijdje een sticker met de naam van de velo erop. Besteld via Dr. Sticker, en binnen een paar dagen thuis ontvangen.

Na een lettertype te hebben uitgekozen, bleek dat hetzelfde als Beekie te zijn. Dat kon natuurlijk niet.

Waar komt dan de naam vandaan? Nou eigenlijk gewoon van iemand die in hetzelfde kantoorpand werkt als ik. Ik ken alleen vanuit de lift, maar de meeste mensen in het pand weten wel dat ik met 'De Bak' rondrij. Zij noemde het de velomobiel 'De Bak' vandaar de naam.



Nu dus ook herkenbaar op straat.

Vanaf vandaag heeft de uitspraak "even 'n bakkie doen" meer dan één betekenis ;-)