Pagina's

zondag 7 december 2014

Woon-werk fietsverkeer en gezondheid

Ineens begon het me op te vallen. Sinds ik, nu sinds 2 1/2 jaar, met 'De Bak' mijn woon-werk verkeer doe ben ik niet meer verkouden geweest. Nu kan dit gewoon toeval zijn, maar daarvoor was ik elk jaar wel een keer goed verkouden. De enkele keer dat ik toch met de trein ga merk ik dat ik het niet heel fijn vind in de spits. Het is erg druk, vaak moet je staan, en vooral, overal om je heen hoor je de ziektekiemen. Die kom ik nu niet meer tegen. Je hoort  mensen hoesten, de keel schrapen, niezen de neus snuiten en daar zit je dan vlak naast. Dat kan nooit heel gezond zijn.
Toch is er ook een nadeel aan het fietsen. Ik moet echt een stuk vroeger op. In 5 minuten ben ik op het treinstation. De trein verdwijnt vervolgens soepel via de tunnel onder het Noordzeekanaal, en rijdt daarna met ruim boven de 100 km p/u richting Hoofddorp naar de voordeur van mijn kantoor.
Op de fiets ben ik afhankelijk van een pont, die eens in de 20 minuten vaart. En als ik dan eindelijk aan de overkant ben dan rij ik met een schamele 35 km p/u. Bovendien kan ik niet in mijn fietskloffie het kantoor in. Er moet dus ook nog even gedoucht worden.
Om de fiets dus echt concurrerend te maken moet er nog een hoop veranderen. De trein moet op de pont en wij fietsers door de tunnel. Bovendien moet het werken in zweterige kledij de norm worden. Dan zou mijn fietstocht ook in tijd concurrerend worden.


6 opmerkingen:

  1. :-)) ja, fietsen is gezond, en je hoeft als je thuis komt niet meer te sporten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Peter, fietsen is gezond, maar het helpt de gezondheid ook om een beetje uit de buurt van teveel mensen te blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Idem hier...niet meer verkouden of griep gehad.. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bij mij is het aantal verkoudheden per jaar gelijk gebleven (toch tot en met najaar 2013).
    Ik had vroeger namelijk 2 verkoudheden per jaar, zo om de 6 maand.
    Dus voor en na elke winter (of voor en na elke zomer).
    Bij mij kon je er de maand opzetten, maart en oktober.

    Nu is het zo dat ik sinds najaar 2013 geen verkoudheden meer heb gehad.
    En dat baart me ook een beetje zorgen, uit persoonlijke ervaring weet ik dat een lange periode zonder verkouden me kan overvallen met een verkoudheid die ik nauwelijks overleef. Ooit na 5 jaar nooit verkouden te zijn een verkoudheid te pakken gehad die me het gevoel gaf stervende te zijn. Naderhand vernam ik dat bij een lange periode van geen verkoudheden je weerstand achteruit gaat. Ook is het zo dat een verkoudheid bij mij zeer snel (en hevig) opkomt maar na maximum 48 uur is het ergste voorbij, meestal al na 24 uur.

    Griep? De laatste keer moet zo een 20 jaar geleden zijn. Daar ben ik me 2 keer bewust van. De eerste keer was ik 10 jaar, tijdens de paasvakantie. Ik heb het toen maar net gehaald.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Wilco,

    Niet dat ik vroeger veel ziek was, maar de eerste jaren in Noorwegen fietste ik toch veel minder in de winters dan in Nederland. Dan merkte ik wel dat ik meer vatbaar was voor verkoudheden, sinds ik de winters doorfiets met BOB heb ik ook nergens last meer van!
    Maar je hebt ook wel gelijk dat je beter uit de buurt van mensenmassa's blijft, dat blijven inderdaad besmettingshaarden.

    Groeten, Adri.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Adri, ik ken de theorie niet, maar vond ook wel iets te zeggen voor de mening van de liggende fietser mbt de afname van je weerstand. Maar ik ga mij niet meer in die snuffende trein begeven om mijn weerstand weer meer op te bouwen.

      Verwijderen