Pagina's

donderdag 24 juni 2021

Fietsschoenenwinkels

Waarom zijn er geen fietsschoenenwinkels?

Jaren geleden deed ik veel aan hardlopen. Als ik dan nieuwe schoenen nodig had ging ik naar de plaatselijke Runnersworld en mijn voeten werden helemaal gemeten. Ik moest op een glazen plaat, mijn loopje werd gefilmd en vervolgens kreeg ik te horen of ik pronerende of anti-pronerende schoenen nodig had. Niet dat dat nu echt helemaal perfect hielp, want uiteindelijk ben ik gestopt met hardlopen in verband met steeds terugkerende blessures. Had ik een aantal maanden getraind, begonnen die pezen weer te protesteren. Uiteindelijk heb ik de handdoek in de ring gegooid.

Ook heb ik veel lange afstands paden gelopen (LAWs). Het hele land in de loop der tijd doorkruist op het Pieterpad, het Pelgrimspad, het Trekvogelpad en het Kustpad om er maar eens een paar te noemen. Voor wandelschoenen ging naar de Bever of een andere buitensport winkel. Daar had je niet alleen schoenen, maar natuurlijk ook rugzakken en tenten en matje. Maar vaak was er wel een gespecialiseerd gedeelte voor schoenen, met verkopers die je uitgebreid hielpen. Vaak was er zelfs een stukje pad aangelegd met een korte helling en natuurlijk wat rotsige stenen. 

Hoe anders is het met fietsschoenen. Toen ik een paar jaar geleden nieuwe fietsschoenen nodig had belandde ik bij Kok in Utrecht. Ik werd geholpen door een vriendelijke mevrouw die er helemaal niets van af wist. En dat snap ik ook, want ze verkocht ze nauwelijks. Ze had misschien 10 verschillende fietsschoenen liggen en daar moest je uit kiezen. Ik kocht een paar Sidi's, omdat ik ze mooi vond en ze ook lekker leken te zitten. En het moesten MTB schoenen zijn, want er zat een SPD pedaal in mijn fiets. Er werd niet gekeken naar voetgrootte en breedte, er werd geen advies gegeven. Fietsschoenen was duidelijk iets voor erbij. Iets wat ze moesten hebben, ook al hadden ze er geen verstand van. Nou dat heb ik geweten. Die Sidi's konden zo lekker aangetrokken worden met een soort van kabelbaantje. Op een keer reed ik naar Dronten om mijn fiets af te geven voor onderhoud. Ik stapte uit en kon bijna niet meer lopen van de pijn. De schoenen hadden veel te strak gezeten. daarna hebben de Sidi's eigenlijk nooit meer helemaal lekker gezeten en ik kreeg nu vaak last van de zijkant van mijn voet. 

Uiteindelijk heb ik geconstateerd dat mijn voeten gewoon iets te breed zijn voor de Sidi's, dus ik had nieuwe schoenen nodig. Eerst maar eens kijken bij Futurum. Natuurlijk hartstikke duur en wat moet je dan. Moet ik 5 keer schoenen laten opsturen en terugsturen. Dan blijf ik de komende tijd wel even bezig. Dus weer naar Utrecht, naar de winkel van Futurum, die was dus dicht in verband met Corona. dat hadden ze wel even op de website kunnen zetten. Toch maar even bij Kok langs, ik vond het weer niks. Ze raadden het Fietspaleis aan in Bilthoven. Ik had daar niet zoveel zin in. allemaal lokale fietsenwinkeltjes langs die misschien een paar schoenen hebben liggen, maar dan net niet in mijn maat. Bovendien werd al aangegeven dat fietsschoenen momenteel schaars zijn, zeker als je maat 43-44 wilt hebben. Uiteindelijk belandde ik bij Mantel in 'The Wall', aan de westkant van Utrecht. Een hele grote winkel, een beetje zoals Bever, met heel veel schoenen, maar daarnaast natuurlijk kleding, fietsen etc.  En ook met iemand die mijn voeten checkte en aangaf dat ik geen brede voeten had, maar ook geen smalle, zoals de Sidi leest. Eindelijk iemand met wat kennis. Ik heb een nieuw paar, een stel Shimano's. Ik heb er nog niet veel mee gefietst, maar het eerste gevoel is goed.10 opmerkingen:

 1. Hoi Wilco, dat herken ik wel.
  In mijn racefietstijd moest je Detto Pietro's hebben, de echte wielrennersschoenen met heel veel gaatjes en een zool waar je zelf de schoenplaatjes aan vast moest spijkeren. Prehistorie.
  Ze zaten best lekker, tot het warm werd, dan stonden mijn voeten in brand. Net als jouw Sidi's waren mijn Detto's eigenlijk te smal. Ik heb het maar opgelost door af en toe in een beek te gaan staan of water over mijn voeten te sproeien. Mensen met een tuinslang (die heb je op dat soort dagen) vonden het ook leuk om te doen.
  Nu fiets ik alweer jaren met Shimanoschoenen, nooit last, kennelijk hebben die geen Italiaanse leest. Misschien geeft dat je een beetje vertrouwen in je nieuwe trappers/stappers.

  Waar ik eigenlijk op wilde reageren is het kabelbaantje dat je noemt, daar kan ik me helemaal niets bij voorstellen, wat ie het?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hoi Theo, een soort aantreksysteem, waarbij je met een hendeltje je schoen aantrekt over een soort tandradbaan. geen idee hoe het heet.

   Verwijderen
 2. bikeshoe4u Nijkerk een geen gezeur winkel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Wilco,

  Herkenbaar verhaal, ook het "kabelbaantje"....Ik heb 1x in een winkel een paar Sidi schoenen gepast, en daar is het bij gebleven......Deden al pijn toen ik ze net aanhad....Daarna jaren met plezier in Shimano schoenen gereden, totdat mijn Hallux Valgus aan de rechtervoet te breed uitgroeide, nu rijdt ik al een paar jaar met extra brede Lake schoenen, die zijn nog steeds pijnvrij. Zal best goedkomen met die Shimano schoenen, die zijn prima in mijn ervaring! En die Shimano MTB schoenen die ik had waren ook voorzien van een "kabelbaantje" maar dat was iets makkelijker om los te krijgen dan die straps op de Sidi's..........

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hoi Adri,

   Ik had inderdaad Lake ook gevonden als extra brede schoenen, maar dat bleek dus niet nodig.

   Verwijderen
 4. waarbij het rijwielpaleis in bilthoven niet 'zomaar een lokaal fietsenwinkeltje' is. Een echte topzaak met kennis.
  Ook sommigde Sidis komen in breedtematen tegenwoordig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Josh, sorry voor mijn opmerking. Ik kende de winkel niet. Ik had ook op internet gevonden dat Sidi's inmiddels in breedtematen komen, maar probeer dit maar eens ergens in een winkel te kunnen passen. Bij Kok gaven ze mij aan dat de kans klein was dat ik daar zou slagen.

   Verwijderen
 5. Hoi Wilco, leuk verhaal en jaaa herkenbaar. Heb een keer rode glimmende lak schoenen van Sidi besteld (voordat er een breedte maat was). Ik kreeg al zere voeten als ik er naar keek. Zo jammer, want ze zijn zoooo cool. Ik fiets nu in maat 46 van Specialized. Normaal heb ik maat 44. Deze schoenen zijn heel goed uitgevallen en zitten heerlijk maar dit was dan echt een toevalstreffer. Zadels mag je proberen en als het niet bevalt ruilen. Dat zou ook met fietsschoenen moeten kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb mijzelf, jaren geleden, schoenen laten aanmeten bij Glorie Custom Build Bikes. Hier ging een bewegingsanalyse op een pasfiets en een onderzoek inclusief voetafdruk door een professor in voetenkunde aan vooraf. Het resultaat was een paar fietsschoenen van het merk Luck, semi op maat gemaakt. Met "wiggen" in de zool verwerkt om met de juiste stand van mijn voeten, mijn knieĆ«n op de lijn tussen mijn wreef en heup te laten bewegen. Zo wordt alles het best belast tijdens het fietsen. De inlegzolen hebben een speciale vorm zodat ik de brug van mijn voorvoet niet plat trap. €800,- en, ik denk, 8 jaar verder gebruik ik ze nog steeds met plezier. De kramp in mijn voeten is ng steeds niet weg maar het is veel minder dan met Shimano's of Sidi's. De Sidi's heb ik nog geen jaar gebruikt. Inderdaad, mooie schoenen, maar ze zaten voor geen meter en de kwaliteit was niet best.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Volgende keer naar een goede bikefitter! Die stelt meteen de plaatjes perfect af…

  BeantwoordenVerwijderen