zondag 24 februari 2013

Rondje Noord-Holland en schuimkap

Na het overlijden van mijn schoonvader afgelopen week probeer ik de draad weer op te pakken. Momenteel hard bezig met de voorbereidingen van de uitvaartdienst. Gisteren tijd voor mezelf genomen en in de fiets gestart. Het doel was mijn ouders, die in Sint Pancras wonen (bij Alkmaar). Op de heenweg omgereden via Beverwijk en door de duinen naar Egmond aan de Hoef. Vandaar via Alkmaar naar mijn ouders. Rustig aan gedaan. Mijn ouders zijn net terug van een reis door Chili en de Falkland Eilanden en ik had ze nog niet gesproken. Mijn broer woont op de Falklands, dus zo nu en dan trekken we in die richting. Terug de kortste route genomen via De Woude en Wormerveer. Totaal zo'n 85 kilometer.

Waar ik onderweg mee bezig was is toch de schuimkap. Met name de bevestiging bevalt mij niet helemaal. Ik ervaar de vijf stukken klittenband eigenlijk als onvoldoende. Met name tussen de stukken klittenband aan de voorkant komt de schuimkap vaak wat omhoog en gaat dat wat onrustig flapperen. Ik heb geprobeerd dit op te lossen met wat extra klittenband, maar dit is niet voldoende. Bovendien vind ik het een onhandig ding dat steeds maar weer ergens moet worden opgeborgen.
Nu zijn er een paar mogelijkheden waar ik aan moet denken.

Een spatzeil, zoals in een kano. Dan ben je helemaal afgesloten, dat hoeft wat mij betreft niet, wat ventilatie is prettig, zeker nu het weer warmer wordt. Met een noodtouw kan je dit snel lostrekken.

Een rolzeil, zoals in een zeilboot. Je zou zoiets aan de voorkant van de kuip opgerold moeten kunnen bevestigen en via een soort van rail of rits direct dicht kunnen trekken, mogelijk via een lijn die je aantrekt.

Heeft iemand ervaring met een dergelijke constructie, of misschien een andere oplossing. En voordat jullie het aangeven, een kap is wat mij betreft geen optie.

11 opmerkingen:

 1. Misschien zoiets als op een Versatile?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gecondoleerd Wilco , Als ik mijn schuimdeksel vergelijk met die van Marcel zijn Quest dan vind ik die van mij steviger en die van mij flabbert ook niet en is makkelijk al rijdend onder de romp voorin op te bergen en tevoorschijn te toveren.
  Maar inderdaad 2 extra lipjes om vast te maken voor in de ronding zou luxe zijn.
  Ik heb geen idee of het schuimdeksel van de Quest dunner is dan die van de mango.

  sterkte de aankomende tijd voor de familie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wilco,
  Gecondoleerd met het overlijden van je schoonvader.
  Al vanaf mijn eerste Quest heb ter hoogte van de spiegels 2 extra klittenbanden. Zo worden onze racekappen standaard afgeleverd en waaien niet weg. Kijk maar eens hier:
  http://wimschermer.blogspot.nl/search/label/racekap
  Je kunt de stukjes lusjesband met secondenlijm op de schuimkap vastplakken. Ook de standaard bevestigingsnagels van Velomobiel.nl werken goed.
  In de fiets 2 stukjes haakjes klittenband lijmen met Bisonkit en klaar is Wilco.
  Groeten,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Wim, precies zo heb ik het ook gedaan. Maar ik ben toch nog niet tevreden. Misschien ga ik ter hoogte van de spiegels nog iets langere stukken klittenband aanbrengen. Ik heb inderdaad ook aan de onderkant van de schuimkap lusjes aangebracht met secondenlijm (een liet gisteren los).

   Verwijderen
 4. Ik kan het ineens niet meer vinden maar iemand rijdt rond met een windscherm van een (veel) groter formaat. Ik schat zelf in dat zoiets de meest ideale tussenweg is tussen toer/race kap en schuimkap.

  Sinds je dat zelf kunt snijden of knippen is het relatief makkelijk te fabriceren en heel efficient met rijdend regen en wind bij je hoofd en de rest vandaan houden, terwijl het toch aerodynamisch verantwoord iets blijft en prima ventilatie biedt.  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een plat stripje aan de voorkant van het instapgat (lexan, te koop bij Wim) helpt heel goed om je schuimdeksel op z'n plaats te houden. Niet schuin zetten zoals het windschermpje, maar strak tegen de body, en vastzetten met de spiegeltjes (je hebt er toch twee?). Je hoeft er dan niet doorheen te kijken, dat werkt bij mij zo beter.

  En maak een touwtje vast tussen de schuimkraag en de fiets, dan waait 'ie in elk geval niet weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor de tip. Heb inderdaad twee spiegels.

   Verwijderen
  2. Een fotootje: https://twitter.com/mrtnsnp/status/305764697209192448

   Tip: eerst een model maken uit papier. Dit maakt het makkelijker om in één keer juist uit het lexan te knippen.

   Verwijderen
  3. Heb inmiddels een stukje lexan gekregen van de lokale kunststoffen handel. Moet groot genoeg zijn. Ga morgen kijken of ik het kan installeren.

   Verwijderen