dinsdag 14 april 2015

Traag

Na 1 april had ik geen meter meer gereden in 'De Bak'. Een gedwongen stilstand... Met Pasen heb ik echter wel met de Seiran gefietst. Ongeveer 60 kilometer in het totaal, niet echt een afstand om over naar huis te schrijven, maar ik had geen last van mijn achillespees. Dat is bemoedigend. Nou viel het mij op dat de Seiran veel korter afgesteld is dan de Strada, misschien wel een beetje te kort. Toen ik vorig jaar, op weg naar Cyclevision, Walter tegenkwam, viel het mij op dat hij ook langer afgesteld stond. Met de Seiran heb ik echter nooit achillespees problemen gehad, maar dat is ook geen driesterren-fiets. De eerste moet hij nog binnenhalen.
De huisarts wist mij te melden dat de blessure die ik heb een echte hardlopersblessure is. Hardlopen was nou juist één van die dingen die ik niet kon met die rotte knie vorig jaar, dus dat kon niet het probleem zijn.  Bovendien ben ik al jaren geleden gestopt met de halve marathons en bijzondere lopen.


Zij raadde aan om ... te fietsen. Nu gaf Adri ook al aan dat ik misschien toch maar eens wat aan de afstelling moest doen, dus ik heb de Strada nu nog korter gezet. Ik ben benieuwd of dat gaat bevallen, want het is inmiddels wel krap met de knieën.

Vandaag met de Seiran naar het werk gereden. Ik vond het helemaal niks. Wat ben ik verslaafd en verwend geraakt door de veel hogere snelheden met de velomobiel :-). Ik vermoed dat ik ongeveer 8 kilometer per uur sneller met 'De Bak' rij dan met z'n tweewielige vriendje. Het is gewoon onacceptabel zo'n langzaam voertuig. En je moet er nog echt voor werken ook, terwijl ik met 'De Bak' over de wegen zweef. Zonder al te veel moeite ga je boven de 30.
Ik ga langzamerhand maar weer eens rustig wat kilometers met 'De Bak' proberen te maken, want stilzitten is eigenlijk geen optie. Nog niet meteen naar het werk, maar een rondje 's avonds. En maar eens even kijken hoe het gaat.
Ik kan niet wachten tot ik weer volledig en voluit kan velovaren, zeker in deze tijd van het jaar.


P.S. De Seiran blijft natuurlijk een mooie fiets..

15 opmerkingen:

 1. Hoi Wilco,

  Hopelijk kun je een afstelling vinden waarbij het allemaal beter gaat. Hoe gaat het op de de bukfiets, en hoe heb je die afgesteld?

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Erwin, nooit last van, maar ja, de afstanden en belasting zijn onvergelijkbaar...

   Verwijderen
 2. Hoi Wilco,

  Nog niet eerder aan gedacht, maar wat als je kortere cranks zou proberen? Normaal doe je dat als je met de voeten tegen de bovenkap komt, maar zou het ook iets kunnen uitmaken voor de knietjes? Je kan eens horen wat de specialisten er van denken? Het zou mooi zijn als je er een paar cm mee kon winnen, dan kon je misschien de goede zit vinden.
  Succes en beterschap!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb last gehad van mijn linker achillespees met 140 mm cranks. Bij mij hielp de trappers dichter naar het stoeltje brengen.

   Verwijderen
 3. Niet zo'n gek idee Adri. Je komt dan ook minder ver met de voet en rekt daardoor je achillespees minder op.

  Dank je wel. Ik ga het langzamerhand eerst proberen met de nieuwe afstelling, maar die kortere cranks zou misschien wel kunnen.
  Mijn plan is om binnenkort toch weer eens bij velomobiel.nl langs te gaan. Ik wil bijvoorbeeld betere remmen. Heb nu de 70mm.

  Groeten,

  Wilco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had in den beginne wel eens last van mijn knieen. Toen heb ik de trapas een paar mm verschoven. Sindsdien geen klachten meer. Om aan te geven dat kleine verschillen vaak grote gevolgen kunnen hebben.

  Sterkte met het verdere herstel
  Paul

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kortere cranks levert je ook een hoger toerental op Wilco , is ook beter voor de knieen.
  Suc6

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ovale tandwielen? ik zou Peter even navragen als ik jou was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Casper.

   Er staan een hoop wensen op mijn lijstje. Ovale tandwielen vallen daar niet onder. Ik geloof er niet in en het is overpriced. Een aantal jaren geleden was het even een hype in de wielerwereld. Voor zover ik begrijp rijdt bijna niemand er meer mee.
   Er zullen ongetwijfeld situaties zijn waarin ze helpen, misschien wel in de heuvels, maar eerlijk gezegd irriteren al die halleluja verhalen van Peter de Rond mij wel enigszins. Ik geloof niet dat ze helpen tegen achillespeesproblemen.

   Toch bedankt voor de suggestie!

   Vriendelijke groet,

   Wilco.

   Verwijderen
 7. Mooi en welwillend al de suggesties en als ik uit ervaring spreek is het wenselijk als je maar 1 afstelling tegelijk aanpast om te voorkomen dat je "rondjes" gaat Velovaren op de grote oceaan.
  Om simpel en goedkoop uit te testen of kortere cranks iets voor jou zijn kun je zgn. crankverkorters kopen bij een fietsenzaak/groothandel kijk maar even op het net. Kost bijna niets, zit er zo op en je weet wat je doet. Hart trapas-zitje even aanpassen en klaar is Wilco. Ik had ze bijna aangeschaft omdat ik na mijn val de rechterknie niet meer kon buigen maar het bleek door de oefeningen en doorbijten niet nodig. Op de revalidatiefiets bij de Fysio zat dit nl. ook.
  Kortere cranks (ik krijg op de DF ook 155's) draai je gemakkelijker rond, hierdoor kun je sneller een hogere trapfrequentie halen maar pas op dat je dit niet overdrijft en rustig opbouwen als je namelijk hetzelfde verzet als met de lange cranks blijft draaien werkt het averechts. (moment=krachtxarm)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Willem,

   Hoe zit het als je met kortere cranks in de heuvels rijdt?

   Gaat dat moeizamer?


   Groeten,

   Wilco

   Verwijderen
 8. Hoi Wilco, via Twilwel ( Harry Lieben) kwam ik het idee tegen om de schoenplaatjes naar het midden van de voet te verschuiven. Hij was erg enthousiast, ik heb het ook maar gedaan, het bevalt mij ook Zie mijn blogs over voetplaatjes, daar vind je ook verwijzingen naar Harry Lieben en ook naar de theorie achter het naar het midden verplaatsen van de schoenplaatjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb mijn voetplaatjes inmiddels ook wat naar achteren verschoven. Niet zover als Harry, want die heeft ze geloof ik op zijn hak zitten. Maar een centimeter terug. Lijkt goed te bevallen. Dank je wel voor de tip.

   Groeten, Wilco

   Verwijderen
 9. Wilco ik heb zeker 2 jaar last gehad ( tijdens het bezit van Strada en Quest ) van mijn achillespees(aanhechting) en af en toe zo erg ( = stijf en pijnlijk ) dat ik s'morgens bijna niet kon traplopen. Waardoor het kwam heb ik nooit geweten ( heb het geloof ik nooit gelinkt aan velomobielrijden ) en hoe het weg is gegaan ook niet. Ik weet alleen dat het totaal verdwenen is en ik alweer een tijdje met 155 mm cranks rij dus misschien heeft dat met elkaar te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik fiets wel weer iets, maar wil dat het volkomen pijnvrij is. Kortere cranks overweeg ik zeker.

   Groeten,

   Wilco

   Verwijderen