zondag 17 april 2016

Dwars door Amsterdam

Een Strada is niet gemaakt voor in de stad, wordt vaak gezegd. En natuurlijk is dat ook zo, maar wil dat zeggen dat je niet in Amsterdam kan rijden met een Strada? Dat kan prima. Altijd weer leuk om door Amsterdam te rijden. De stad leeft. Natuurlijk komt mijn narcistische aard naar boven. Aandacht van alle kanten, foto´s film, gelach, verbazing, ik vind het alleen maar leuk. Toeristen met vragen. Wat is dit? Ik rij altijd graag door toeristische gebieden heen. Heel voorzichtig rij ik, kijk alle kanten uit, maar voel mij veilig.


 
Damstraat

Dam


Damrak

De busspriegel is al zichtbaar

27 opmerkingen:

 1. Jij durft! Ik had ook altijd veel bewondering voor Marcel Beekmans die regelmatig Amsterdam centrum doorkruiste met zijn Quest. Mij zul je hier niet snel tegenkomen, maar ik ben dan ook een velonaut van het platteland ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Paul,

   Ik heb al heel wat keren Amsterdam doorkruisd en het eigenlijk nooit angstig gevonden. Ik let wel extra goed op en zal niet met 40 door de stad sjezen.

   Heb je de sterren al gevonden in je post?

   Groeten, Wilco

   Verwijderen
  2. ja er was tussen alle vakantiepost ook een geheimzinnige enveloppe met 4 stuks :-) Dank je wel.

   Paul

   Verwijderen
 2. Toe ik m'n fiets net één dag had om zeven uur op een zaterdagmorgen door Amsterdam gefietst. Wat late vogels stonden wel even te kijken of hun delirium nu echt begonnen was. Met een goede planning is door Amsterdam geen enkele probleem, al rij ik er zelf liever omheen (Amsterdam-Rijnkanaal, Nesciobrug, IJburg, Schellingwouderbrug, en dan meteen de weilanden boven Noord in). Of, aan de andere kant via het Hemveer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maarten,

   Ik neem vaak de door jou aangegeven oostroute aan als ik richting Dronten ga. De Hempont pak ik bijna elke dag richting mijn werk in Hoofddorp.

   Groeten, Wilco

   Verwijderen
  2. Ik neem 4x in de week de Hempont, maar heb je nog nooit gezien...
   Groeten Edward

   Verwijderen
  3. Wat voor fiets heb jij? Ik heb de pont meestal om 7.10 en 18.20. Laatst zag ik, op een ander moment iets blauws, en soms een gele Quest vanuit Alkmaar en een allweder vanuit Wormer..

   Groeten, Wilco

   Verwijderen
 3. Paul, deels dankzij dat Amsterdam heb ik nu de Quest van Marcel...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi Wilco, maar ik ben niet jaloers........Net als Paul ben ik ook een "plattelander" wat fietsen aangaat, de filmpjes van Marcel vond ik ook bijna altijd een soort "horror" clips!
  Laat mij maar wat door de natuur sjouwen hier, gaat me een stuk beter af dan stadsverkeer.......☺

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Adri,

   Ik heb een grote voorkeur voor het buitengebied, maar Amsterdam ligt als een enorme puist ten zuiden van Zaandam, ligt enorm in de weg, tenzij ik er doorheen fiets...

   Groeten, Wilco

   Verwijderen
 5. Ik ben laatst op zaterdagmiddag dwars door het centrum van Haarlem gereden met Tante Lies en ik vond het doodeng. Ik zag vanwege de voetgangers de andere fietsers helemaal niet aankomen en zij mij ook niet.

  Ik was blij toen ik weer veilig het winkelgebied uit was.

  Groet
  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Haarlem, dat is andere koek, niet te vergelijken met Amsterdam.

   Verwijderen
  2. Nee Paul, die was zuiver ironisch...

   Verwijderen
  3. Zie trouwens mijn bericht van 12 maart, toen reed ik ook dwars door Haarlem.

   Verwijderen
 6. Ik zou dit zeker niet aanraden. Het centrum van Amsterdam wordt bevolkt door toeristen die het fenomeen fietspad niet kennen. Ze denken vaak dat het een voetpad is en letten totaal niet op fietsers. Ze reageren ook niet op een fietsbel, omdat het geluid geen bekende associatie oproept. Dus dit gaat goed tot het keer fout gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Belle, het gaat altijd goed totdat het fout gaat, maar ik heb inmiddels al heel wat keren door Amsterdam gefietst en nog nooit een probleem gehad. Natuurlijk rij ik extreem voorzichtig, maar voel absoluut geen angst om door de stad te rijden.
   Maar je hebt gelijk, uiteindelijk zit een ongeluk in een klein hoekje..

   Verwijderen
 7. Ik heb heel regelmatig dwars door Amsterdam gereden. Geen enkel probleem. Wel rij ik op de rijbaan en eis mijn plek midden op de weg op. En dan niet met 25 km/u, maar gewoon stevig doorrijden. Op wegen waar toeristen massaal op de weg lopen is het natuurlijk goed uitkijken geblazen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wim,

   De rijbaan pak ik alleen indien het echt een optie is, maar meestal gedraag ik mij in de stad als fietser. Buiten het centrum pak ik de rijbaan vaker en geef ik wat extra gas.


   Groeten, Wilco

   Verwijderen
 8. velonouten door door Amsterdam is iet zó erg dan men denkt,
  ga maar eens met "de bak"door Rotterdam of den haag. vele maler ergere :P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Bak heeft Rotterdam diverse keren doorkruisd, en gaat dat eind volgende week ook weer doen, eigenlijk nooit als een probleem ervaren. Den Haag ben ik nog nooit doorheen gekart.

   Groeten, Wilco

   Verwijderen
 9. Nu ik heb geaccepteerd dat ik wat rustiger moet rijden in de stad ( max ~25 km/u ) neemt het gevaar al merkbaar af. Niet helemaal als je met appende fietsers te maken hebt die de omgeving bekijken met hun perifere blikveld maar daar heb je dan claxon en bel ( en je remmen ) nog voor.

  Wim zijn optie kan ook werken, tussen de auto's gaan rijden. Maar dan ben je wel erg laag en smal en een botsing met auto's waarvan de bestuurder je over het hoofd ziet is veel gevaarlijker dan met fietpadgebruikers.

  In grote steden vind ik altijd nog het gevaarlijkst achter geparkeerde autos te moeten langsrijden waarbij ik mij onder hun kofferbak of raam van de achterklep bevind.

  Ik he al een keer onder de kofferbak van een achteruitrijdende geaperkeerde auto gelegen, en dat was nog op een motorfiets waar je veel beter zichtbaar bent ! ( of zou moeten zijn ) Feit is wel dat de motorfiets mij onder de kofferbak schrapend over het asfalt voor ernstig letsel heeft beschermd omdat het motorblok breder was dan mijn benen daarachter. Of een velomobiel je ook kan beschermen tegen ~1200 kg ? ik denk het niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Quezzzt,

   Ik hou in de stad sowieso meer afstand tot mijn voorganger; ik hou er rekening mee dat hij achteruit rijdt en dat ik dan nog ruimte heb. Nogmaals, ik rij heel voorzichtig en kijk continu om mij heen. Nog nooit het gevoel gehad van gevaar in de stad.

   Groeten, Wilco

   Verwijderen
  2. Veiligheid is ook een gevoel.

   Je kunt je veilig voelen als je het in werkelijkheid niet bent en je onveilig voelen als de kans dat je iets gebeurd heel erg klein is.

   Maar een gezegde luidt "By failing to prepare, you are preparing to fail"

   Angst is niet goed, maar nadenken en daar zo nodig iets mee doen vaak wel.
   Verwijderen
 10. Hoi Wilco , ziet er gezellig uit heeft toch wat de stad ;-))

  BeantwoordenVerwijderen