maandag 12 januari 2015

Zeilweer

Het was ruig vandaag. Omdat Tante Lies gewoon met alle weersomstandigheden rijdt en zich rustig van de weg af laat blazen begon ik mij toch een beetje een watje te voelen. Bovendien is Erwin misschien wel een kilo of 10 lichter dan ik, dus dan moet ik toch ook gewoon de weg op kunnen. Als de wind wat steviger wordt heb ik toch eerder de neiging de trein te nemen. Vandaag heb ik toch gekozen voor ´De Bak´. De wind was zuid-west, precies uit de richting van mijn bestemming. En, het ging best goed. Nu was de wind volgens het KNMI vanmorgen 5 à 6, direct aan de kust een 7. Het blijft toch bijzonder dat je tegen een stevige wind in gewoon rond de 30 kan blijven rijden.
In de middag had Aeolus nog een tandje bij gezet. Aan de kust 8, erachter 7. Nu moet ik eerst tussen een aantal gebouwen door, een trekgat. Fietsers liepen, ik ging er eigenlijk redelijk gemakkelijk en stabiel tussendoor. Dat gaf vertrouwen. Op het fietspad langs de polderbaan, gingen echter alle remmen los. Met de wind schuin achter was het een eitje om op gang te komen en daarna ... hoefde ik niets meer te doen, behalve dan dat ik bij 47 kilometer per uur maar in de remmen kneep. De Bak zeilde letterlijk richting Zwanenburg. Het was dat ik de remmen kneep, want ik weet zeker dat ik anders zonder bij te trappen over de 50 zou gaan.
Het was een spannende terugreis.

12 opmerkingen:

 1. En je hebt nog niet eens een stormstrip toch?

  Groet

  Erwin (70 kg) en Tante Lies (29 kg)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nee, inderdaad niet. Wilco (83 kg), De Bak (34 kg) en wat bagage (5kg)

   Verwijderen
 2. bij mij ging het minder goed. Zeilen met puur zijwind tussen Purmerend en Spijkerboor. Ruim 40. Opeens linkerwiel in de lucht. Tegensturen de berm in zo het kanaal in. Op zijn kop onder water voeten uitklikken en uit de fiets zwemmen. Gelukkig bleef de fiets drijven en was het relatief warm. Was nog lastig om uit het kanaal te klimmen. Fiets er uit halen ging gemakkelijker. Behalve de achterlichten die de geest gegeven hebben lijkt alles op de fiets te werken. Er was meer wind dan de stormstrip aan kon :-(.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jeetje Rob, wat een beangstigende ervaring! Ik moet er echt niet aan denken, zeker niet met een Sinnerkap op, die gaat niet zo gemakkelijk los. Ik bleef op mijn route expres al ver van sloten.
   Ik kan me voorstellen dat er toch nog wel wat verschil zit tussen een Quest en Strada, misschien heb ik daar dan toch nog wat profijt van gehad. Maar als ik dit lees zit de schrik er bij mij meteen weer in.
   Klopt het trouwens dat jij uit Warmenhuizen komt? Heb ik in een grijs verleden ook nog een jaar of 8 gewoond.

   Verwijderen
  2. Dat is nou echt iets dat ik nooit hoop mee te maken. Echt heftig zeg.

   Ik heb wel eens dat het uitklikken niet zo gemakkelijk gaat als anders en dan denk ik wel eens: Je zult toch op de kop in een sloot liggen, als dat gebeurt. :-(

   Verwijderen
 3. Hoi Wilco, ja ik woon vlak bij Warmenhuizen. Ik had trouwens mijn kap er niet op, expres om wat minder wind te vangen. Wel het onderste deel van de kap. Toch was ging dat allemaal vanzelf los en dreef die naast de fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Wilco,

  Rob zijn verhaal geeft al aan dat het niets waard is om risico te nemen met veel wind........beter een dagje de fiets laten staan dan schade of nog erger.......
  Er blijven meer dan genoeg dagen over om te fietsen meestal..........

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. windkracht 6 is echt de max, blijkt wel weer. Tjonge, wat een ervaring. Zijwind is echt het lastigste, vind ik elke keer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb een keer met wind kracht 7 gereden met de quest... NOOOITTT WEER

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wel een momentje met een Quest het kanaal in. Ik had het vanmorgen ook wel lastig tussen Maarssen en Breukelen. De snelheid wat laten zakken, want ik moet er niet aan denken. Gelukkig ben je er goed vanaf gekomen. De grens voor mij is ook windkracht 6, daarboven echt niet.

  BeantwoordenVerwijderen