zondag 23 oktober 2016

Bebop pedalen en overige zaken.

Nadat ik eind augustus weer last kreeg van mijn knie, ben ik toch maar weer eens aan de slag gegaan in de hoop deze problemen op te lossen. Fietsen ging eigenlijk wel redelijk pijnvrij, maar lopen daarna was moeizaam. Pijn aan de buitenkant van de knie. Het was op sommige dagen een opgave om 200 meter te lopen. Waar komt die ellende toch vandaan? Er moet iets gebeuren. Natuurlijk weer het medische circuit langs en komende week gaat er weer een MRI plaatsvinden, terwijl het gelukkig een stuk beter gaat. Ik hoop dat de MRI dit duidelijk maakt. Soms vraag ik mij af waarom ik dit circuit weer inga, maar ja, ik zou toch ook graag weer in de bergen willen lopen met rugzak en dat kan ik nu wel vergeten. Toch heb ik ook een kleine verandering aan de fiets doorgevoerd. Ik heb bebop pedalen besteld bij velomobielonderdelen.nl en deze op de fiets gezet. Ik begreep dat ze in de Benelux alleen via Wim Schermer te verkrijgen zijn. Bebop pedalen geven de voet meer bewegingsruimte en je kan de voet tot 20 graden draaien. Nu vind ik zelf dat mijn voeten wel erg in een keurslijf zitten in SPD pedalen en ik heb het gevoel dat dit niet goed is voor mijn knieën. Een paar dagen na de bestelling kreeg ik het pakje thuis en ik ging eens kijken. Wat een schattige kleine pedalen.


Schattige kleine pedalen

Verder zat er een heleboel spul bij, maar het enige wat ik verder nodig had waren de moertjes en de plaatjes. De plaatjes passen gewoon op een SPD schoen, dus ik kon ze er zo indraaien. Wel moest er rubber van de binnenkant van mijn schoen afgehaald worden om goed in de pedaal te klikken. De pedalen verwisselen was lastiger, ééntje kreeg ik niet los. Met een handigheidje van Tante Lies lukte dit uiteindelijk toch, wel met een kromme verwarmingsbuis tot gevolg. De nieuwe pedalen konden gemonteerd worden. Verder moesten er nieuwe schoenen gekocht worden voor de Seiran en de Trek. Het zijn prachtige Sidi schoenen geworden. Zoiets waar Walter ook altijd mee fietst. Ik heb deze schoenen ook geprobeerd in 'De Bak', maar harde zolen zijn daar geen succes, te grote kans om van de brug te glijden met instappen.

Ervaringen met Bebop

Ik heb er nu ongeveer 1000 kilometer mee gereden en ze bevallen goed. Ze zijn wel even wennen. Het lijkt soms of je voet helemaal niet vast zit in de pedalen. En een enkele keer bleek dat ook het geval. Ik zou ze misschien wel iets strakker willen zetten, maar dat lijkt niet mogelijk. Wel merk ik dat de korte pedalen ook wat nadelen hebben. Als ik op de grote plaat rij voel ik de kettingbuis langs mijn benen gaan. Ook kan ik mij voorstellen dat ik deze pedalen niet op mijn MTB wil hebben, dan zou ik voor mijn gevoel denk ik veel te los zitten. Toch over het geheel genomen ben ik tevreden en zal ik deze pedalen de komende tijd blijven gebruiken.

De afgelopen dagen heerlijk van het mooie weer geprofiteerd o.a. met een heerlijke rit over de Utrechtse Heuvelrug en met 72 km p/u van de Amerongse Berg af (ik had harder gekund maar er zaken auto's voor mij arghh..).Onderweg wel een irritant geklik. Het was weer zover, een trapasbeugel is gebroken.Mijn voorraad begint ook weer op te raken, dus ik heb Erwin gevraagd komende week, wanneer hij Tante Lies ophaalt, een paar beugels mee te nemen. Kan ik voorlopig weer voort. En als je aan het één begint, blijkt er nog meer aan de hand. Ineens zag ik dat de rubberen ring bij de veerpoot het ook begeven had. Ook meteen even gewisseld.

Rubberen ring heeft het begeven


Vandaag van Utrecht naar Zaandam getrapt en thuis de winterbanden gemonteerd. Het wordt nu echt natter op de weg.


Schellingwoude brug11 opmerkingen:

 1. Hoi Wilco,

  Gelukkig dat het wat beter gaat met je knie, hopelijk vinden ze de oorzaak en kan het probleem misschien opgelost worden.
  Dat afglijden met harde zolen in de velomobiel kan je voorkomen door bij Wim een paar stukjes rubber te bestellen, die plak je dan met Bisonkit op de brug en afglijden is niet meer aan de orde! Ideaal, ik heb ze ook, werkt al een paar jaar prima!
  Deze: http://www.velomobielonderdelen.nl/category/52768/anti-slip-rubber-stuur-tunnel
  Kost je de kop niet ook........

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Adri, dank voor de tip, had ik naiet aan gedacht. Voorlopig ga ik die schoenen gebruiken voor de MTB en de Seiran.


   Groeten, Wilc0

   Verwijderen
 2. Ik rijd met LOOK-pedalen en dus ook al jaren met 'harde zolen'. Nog nooit problemen mee gehad in de Quest en ik heb geen stukjes rubber van WimS.

  In- en uitstappen dient sowieso met een beetje beleid te gebeuren is mijn ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik rij ook met race schoenen in mijn Strada. En heb ook geen problemen met afglijden. Maar ik denk dat het ook aan schoenmaat kan liggen. Ik heb er meer mensen over gehoord die een wat grotere schoenmaat hadden. Ik heb zelf maat 40.

   Verwijderen
  2. Hoi Wim, misschien is het inderdaad ook gewenning en aanpassing aan de nieuwe omstandigheden, maar ik ben blij met mijn stroeve schoenen. Die hou ik er maar even in.

   Groeten, wilco

   Verwijderen
 3. MTB-schoenen kunnen ook een harde carbon zool hebben maar daar glij je niet mee uit. Heb zelf Bont Riot, daar zitten rubber stukken op de zool geschroefd. Bijkomend voordeel is dat je niet meteen uitglijdt op een talud of iets dergelijks.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik had de Bebops voor de roets willen gebruiken maar daarvoor komen ze helaas te makkelijk los..
  Misschien dat ik ze nog eens in de velomobiel probeer. Maar dan moet ik wel een paar extra schoenen daarvoor reserveren...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Mick,

   In De Bak gaat het prima, maar ik kan mij voorstellen dat je op de roets geen onverwachte losschietende pedalen wil.

   Groeten, Wilco

   Verwijderen
  2. Maar in de Limit wil het ook tamelijk 'rammelen' met de vastgezette vering wat ik gedaan heb. Zo kort voor de Afsluitrace wil ik geen verkeerde innovaties meer ;-)

   Verwijderen
 5. Die knieproblemen ken ik, heb er al jaren last van en het hardlopen erdoor opgegeven. Gelukkig met roeifietsen totaal geen probleem. Kijkoperatie destijds heeft niks uitgehaald. Het enige wat enigszins helpt is m'n bovenbeen spieren sterker maken. Van de fysio kreeg ik tip: aan voet gewicht hangen en onderbeen strekken. Misschien helpt dit ook bij Wilco?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Cor. Ik zit nu in het ziekenhuis te wachten op de uitslag van de MRI.

   Verwijderen