zondag 12 januari 2014

Rondje Waterland en diverse fotoshoots

Met dit voorjaarsachtige weer is het heerlijk fietsen. Weinig wind, een zonnetje, heerlijk. Ik had Gerrit XS74 nog meegevraagd gisteravond, maar die was hard bezig om de keuken weer op orde te krijgen, helaas. Vanmorgen eerst geroeid, daarna meteen met 'De Bak' op weg. De kap erop. Soms zou ik hem bijna in de was willen doen, want echt fris ruikt het toch niet helemaal binnenin. Het vizier even open om de frisse lucht door te laten stromen werkt ook maar even, en ik heb geen vizier om hem open te doen. Misschien weerhoudt het ongewenste bezoekers......? De Zaan over en richting recreatiegebied 'Het Twiske', via Landsmeer en met het pontje over het Noord-Hollands kanaal. De kosten vielen erg mee en bedroegen maar liefst een ouderwets kwartje. Bij het oprijden van de pont raakte de bodem de rand, en dat zal wel wat extra krassen opgeleverd hebben.


Aan de overkant stond er al een professioneel fotograaf klaar. Hij maakte een hele serie. Nadat ik gestopt was gaf hij aan zijn foto's op te willen sturen. Voor het resultaat, zie hieronder.Fotograaf: Bob Imming
En dan verder door Waterland.

Het polderland met al zijn water. Waterland is bekend om z'n Aëen en Dieën, oude veenriviertjes die in de Zuyderzee uitkwamen. In de loop der tijd zijn dit brede waterlopen geworden, soms honderden meters breed. In de Middeleeuwen zijn ze afgedamd, vandaag de namen van de plaatsen: Uitdam, Monnickendam en Edam (ofwel A-dam) . In de winter soms heerlijk om te schaatsen, ze zijn namelijk niet diep en bevriezen snel. Maar de winter is altijd nog ver weg.
De wegen hobbelen over de slappe ondergrond.


Houten boerderij op het slappe veen, Waterlandse stijl.


 Bij de Uitdammer Die een eigen fotoshoot.


Door een wandelaar werd mij nog gevraagd wat hier ik met de fiets ging doen......

Een werf op Marken, een wijkje gelegen op een terp.

En nog een fotoshoot bij "Het Paard", de vuurtoren op Marken.


Verder richting het voormalige eiland Marken, tot aan 'Het Paard", er werd zelfs gezeild, en terug over de dijk naar het gelijknamige plaatsje. Vervolgens via Monnickendam, Ilpendam en 'Het Twiske' weer terug naar Zaandam. Totaal 68 heerlijke kilometers.

10 opmerkingen:

 1. En toen was je vergeten om 'm op de handrem te zetten ;)

  Leuk verslag, mooie tocht/foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er kwam inderdaad een meneer langs die vroeg wat ik daar deed met deze fiets. Ik heb hem aangegeven dat ik hem zeker niet ging afzinken. :-)

   Verwijderen
 2. Nou zie/lees ik het pas goed: "Vanmorgen eerst geroeid, daarna meteen met 'De Bak' op weg."

  Hoe geroeid? Echt roeien, met een indoor-roeiapparaat of met een echte Roeifiets?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, geen ergometer, geen roets, maar echt origineeel roeien, op de Voorzaan. Daarom begint de track op een iets andere plek als mijn thuis.

   Verwijderen
 3. Mooie tocht Wilco!
  Mooi fotoverslagje ook! Ik zou er bijna zenuwachtig van worden, die rode Strada die bijna te watergelaten word! Gelukkig had je de handrem er op, anders had BOB zijn tweelingbroer moeten missen!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Adri, voorzichtigheid troef. Ik wilde De Bak ook van het uitzicht laten genieten.

   Verwijderen
 4. mooie tocht wilco , mooie foto,s en een geschiedenisles , alles in 1. Jammer dat ik de tijd er niet voor had / wilde nemen.andere keer beter

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgende keer beter. Jouw gezelschap is plezierig. Maar, zonder jou kijk ik beter om me heen en maak ik vast meer en mooiere foto's.

   Verwijderen
 5. Hoi Wilco,
  mooi dat die fotograaf de foto's inderdaad wilde opsturen. Dat heb ik wel eens anders meegemaakt.
  Die steiger is inderdaad een fotogeniek plekje, mooie foto's!
  Groeten Edwin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De fotograaf kwam daar zelf mee, ik heb het niet hoeven vragen. Hij voreg vervolgens ook of hij ze mocht aanbieden aan http://www.hollandinbeeld.nl/. Geen probleem, inderdaad heel netjes.

   Verwijderen