zondag 8 februari 2015

Psoriasis setus velomobilis

Vandaag een klein rondje gefietst, maar daarnaast vooral wat klusjes gedaan.

De stuurstang kraakt als ik een bocht maak naar rechts, naar links niet. Ik vond ergens een gaatje in de buurt en heb er wat olie ingedaan. Of dat de bedoeling was weet ik niet en het resultaat ook niet, dat ga ik morgen merken. Als iemand een ander idee heeft, ik ben benieuwd.

Reactie velomobiel.nl (dank voor de snelheid van de reactie).
Het kan zijn dat de kunststof balhoofdsbus kraakt, de nieuwere fietsen hebben een gaatje in de las of het frame waardoor je hem kunt smeren zonder te hoeven demonteren.
Dit is precies wat ik gisteren gedaan heb en lijkt het probleem op te lossen.

Eén van de koplampen was naar achteren geschoven, weer even naar voren gedraaid en de moer wat aangedraaid.

Ik dacht de ketting ook maar even te smeren maar het originele flesje kettingolie verloor zijn tuitje
tijdens het druppelen en een hele kwak olie belandde onderin. Mmm, meteen de goot maar even zo goed mogelijk schoonmaken. Zo blijf je bezig.
De ventisit zag er ook niet meer helemaal jofel uit. Er leek wel een smurrie in te zitten, mmm kan me niet herinneren dat ik wat gelekt heb. In ieder geval de ventisit er maar even uit en in bad gelegd. Gaat die ook weer lekker ruiken.
Het stoeltje leek echter ook wat vettig en vies te zijn, eigenlijk goor zo'n velomobiel. Je zit er uren in, zeker onder zo'n kap. Met keukenpapier over de stoel en dat gaf helemaal zwart af. Vervolgens bleek dat de bovenlaag van de stoel helemaal aan het afbladderen was. Kleine zwarte schilfertjes. Kortom: een ernstig geval van Psioriasis setus velomobilis.
Hoe ontstaat dit? Is het het schuiven van de ventisit? Is het het zuur in mijn zweterige lichaamssappen?

Reactie velomobiel.nl:
De stoelen zijn allemaal op dezelfde manier gemaakt, toch zien we een enkele keer wel een stoel waar de gelcoatlaag afbladdert. het is geen probleem voor de sterkte, dat zwart is alleen een cosmetisch laagje en als je ventisit er op ligt zie je het ook niet. We hebben tenminste één klant met duidelijk agressiever zweet dan alle anderen, bij hem corrodeert het aluminium in de fiets, bladdert zijn stoel af en valt zelfs de elektrische installatie ten prooi aan corrosie. 

Nu heb ik ook al last gehad van uitval van mijn elektrische installatie ...... En de vrouw van Erwin (dat is dus niet tante Lies, dat is zijn velomobiel) die heeft het altijd al over 'je ruikt naar Wilco'. Of dat een compliment is weet ik niet, maar ik weet wel dat ze dat zegt na inspanning van mijn kant. Dit is dus een smakelijk verhaal.

Afgebladderde stoel

Ik begrijp dat dat papiertje mogelijk voor meerdere uitleg vatbaar is, het is echter gewoon het zwart wat afgeeft van de stoel. Links van de stoel zie je allemaal schilfers liggen.


19 opmerkingen:

 1. Ik vermoed dat dit verwant is aan Droge Rugschurft, voor het eerst beschreven bij Kate Bush eind jaren 70 door

  Erwin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Erwin, daar had ik niet aan gedacht, maar dat zou heel goed kunnen. Weet jij misschien een medicijn?

   Verwijderen
  2. 300ml C2H5OH 10 vol% per os, in te nemen in aanwezigheid van vrienden, en samengesteld door Belgische Trappistenbroeders.

   Wordt gaarne receptvrij aan u verstrekt door

   Erwin en Tante Lies

   Verwijderen
  3. Ik kom morgenavond wel even proberen, zien of het helpt.

   Verwijderen
 2. Hoi Wilco,

  Zou het aan je lichaamssappen liggen? :-)) Mijn stoeltje is natuurlijk iets jonger dan het jouwe, maar zoiets heb ik nog nooit gezien! En ik ben het met je eens, het is eigenlijk een goor ding, je ligt er uren in te zweten en te stinken onder die kap, geeft niks, want ik heb het ding afgelopen zomer nog uitgewassen, 1x per jaar moet toch genoeg zijn? :-)
  Stuurstang weet ik niet wat de oorzaak kan zijn, de mijne kraakte ook na de schuiver, maar nu niet meer........
  De ventisit matten en zitting zijn vorige zomer ook gewassen, daar knappen ze wel van op inderdaad!

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Adri, dat afbladderen van die stoel is al wat langer aan de hand, is dat bij jou helemaal niet? Dat scoort schilfers in een ruimte waar je binnen zit vind ik niet helemaal jofel. Misschien moet ik maar met mondkapje gaan fietsen? Ik ga het bij vm.nl wel eens even navragen.

   Groeten, Wilco

   Verwijderen
  2. Nee, bij mij is helemaal niets aan de hand, en ik zweet toch ook als een trekpaard! Maar.....net als questikel heb ik ook gaten onder in de zitting geboord, eigenlijk al na een paar weken gebruik. Omdat ik anders net als Rob een natte kont had bij instappen terug naar huis, en een zitbad is lekker, maar om in je eigen koude zweet te gaan zitten soppen? Toch iets minder........☺
   Je kan het even navragen bij velomobiel.nl, misschien hebben die het vaker gehoord? Of je monteert gewoon een nieuwe stoel, die kosten tocht ook wel niet een rib uit je lijf?
   Zie maar, ik ben wel benieuwd welk antwoord je krijgt!

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Ik maak mijn stoel na iedere rit droog, want anders zit ik op de terug weg in een plas zweet en heb ik bij het instappen gelijk een natte kont. Bij thuiskomst gaat het zitje eruit, wordt alles gedroogd en de stoel afgenomen met allesreiniger. Vind ik wel fris.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Rob, die natte kont, daar heb ik eigenlijk niet zo'n last van, wel een natte rug, maar dat is bij het uitstappen. Op de terugweg voelt alles altijd weer droog op de ventisit.

   Verwijderen
 4. Haha ik ben lui en heb gewoon gaten in mijn stoel geboord. Mijn stoel is alweer wat ouder en in heb totaal geen last van schilfers. (denk ik☺). Gezien de geboorde gaten kun je er vanuit gaan dat ik soms ook enigszins overvloedig wat lichaamssappen er uit zweet. Gezien de hoogte waar het schilfert moet het ook wel zweet zijn. Al eens een analyse door een chemicus laten doen? Kan misschien ook aan een stoel liggen die op een maandag is gemaakt maar blijft wel ernstig er uit zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het nadeel van gaten boren is dat je mogelijk last krijgt van een gepekelde ketting, misschien loopt het bij mij allemaal naar voren en kraakt mijn stuur als gevolg daarvan. :-). Ik ga het navragen bij vm.nl.

   Groeten, Wilco

   Verwijderen
  2. Gaatje in het laagste punt van je stoel boren, slangetje eraan monteren en naar buiten leiden langs het derailleurkapje. Dan heb je een soort uitlaatpijp (en hoef je er ook niet meer uit als je moet; je kunt het gewoon laten lopen).

   Groet
   Erwin en Tante Lies

   Verwijderen
 5. Als bij mij straks de Orca vol schilfers ligt ga ik niet ver moeten zoeken.
  Dat is dan gewoon mijn vel dat afgebladderd is, want afbladderen doet het.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik een zwarte huid had gehad, had dat gekund, maar in de winter ben ik blank, in de zomer soms rood, maar dat laatste probeer te voorkomen.

   Verwijderen
 6. Onbekend verschijnsel. Ik zit al 3 jaar in dat stoeltje en het ziet er nog als nieuw uit. Komt wel veel zand en stof op heb ik gemerkt. Af en toe een nat lapje erover is voldoende.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zal wel aan mij liggen, afbladderen vind ik geen probleem, maar al die stukje in mijn Bak vind ik minder prettig.

   Verwijderen
 7. Dit is toch niet besmettelijk hè? Ik parkeer voor de zekerheid bij een volgend Treffen maar even niet mijn fiets naast die van jou. (Maar even zonder gekheid: valt dit niet onder de garantie? Of je hebt een bijzondere samenstelling van zweet die het stoeltje versneld aantast of een slecht gelamineerd stoeltje.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of het slecht gelamineerd is weet ik niet, maar volgens mij is dat niet de issue. Of het mijn zweet is kunnen we volgende keer testen. Als ik nou eens in jouw fiets ga rijden? Misschien moet ik het stoeltje insmeren met hormoonzalf tegen psoriasis..

   Verwijderen
 8. Lol. Mijn stoel ziet er net zo uit. Of ziet er eigenlijk niet uit. Op zich geen probleem, alleen de rommel :). Je velo wordt gewoon met de dag lichter.

  Groet,

  BeantwoordenVerwijderen