dinsdag 21 mei 2013

Fietsbrug over A4 open

Afgelopen zaterdag is de fietsbrug over de A4 tussen Hoofddorp en Rijsenhout heropend. Deze verbinding is zeker drie jaar afgesloten geweest in verband met werkzaamheden aan de A4. Het fietspad loopt langs de historische 'Geniedijk' onderdeel van de met zijn forten en batterijen onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Afgelopen zondag heb ik deze brug getest. Het is een mooie brug geworden, maar wel wat megalomaan. De brug zorgt ervoor dat je richting Aalsmeer niet meer langs de drukke Kruisweg hoeft te rijden en een hoop stoplichten kan vermijden.
De enige fietsers die ik tegenkwam waren enkele Fransen op weg naar de bollen. Toen ze voorbij gereden waren zag ik vanuit mijn spiegel dat er snel van de achterkant van de Strada een foto werd gemaakt. Daarna heb ik ze toen nog even gesproken en uitleg gegeven over een 'velomobile'.
Enkele foto's. De brug is goed te 'nemen' voor velomobielen, de bochten zijn niet scherp.

Beschrijving door de aannemer;
Een bijzonder onderdeel binnen het project is de aanleg van een fietsbrug met een lengte van 130 meter over de A4 in het verlengde van de Geniedijk. Tijdens het productieproces van deze brug heeft men koper, nikkel en chroom toegevoegd aan het staal waardoor zich in het gebruik een ondoordringbare oxidatiehuid (een laag van roest) vormt. Dit sluit het oppervlak af van zuurstof, waardoor het materiaal niet verder roest. Er is gekozen voor dit bijzondere karakter van de brug omdat het goed aansluit bij de militaire historie van de dijk. De Geniedijk maakt uit van de stelling van Amsterdam, een verdedigingslinie rondom de hoofdstad. Het eerste deel van de brug is inmiddels geleverd en blijft op het bouwterrein liggen om voor te roesten, voordat de brug geplaatst wordt.

Aanrijroute richting A4.5 opmerkingen:

 1. Zeker, die platliggende leuning ogen vriendelijk.
  Maar Cordonstaal? Hopelijk weten ze wat ze doen. Zal wel vlekken geven beneden....
  Toch leuk dat er zoveel aandacht aan een fietsbrug wordt gegeven.
  Er komen er steeds meer van met die lengte.
  Goede ontwikkeling.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Even iets rechtzetten : het is Corten-staal....niet Cordon-staal.
  Mooie Foto's trouwens !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Bram, de met de meest simpele smartphone gemaakt.

   Verwijderen