maandag 5 juni 2017

Kloostertochie - 3 - Naar Uithuizen

Eén nachtje op Borkum was wel genoeg. De volgende ochtend rustig aan de tent ingepakt en weer op pad. Ik had nog even tijd om over de boulevard te flaneren alvorens naar de boot te rijden. De boot zou ongeveer half 11 vertrekken en ik had besloten de boot naar Emden te nemen, om daarna rond de Dollard te gaan fietsen. Blijkbaar de langste overtocht per veerboot vanuit Duitsland (en Helgoland dan?). Twee uur varen door de monding van de Eems. Prachtig weer en overal de zandplaten.


Om 1 uur kwam ik in Emden aan en pakte ik de Ems Radweg op. Binnen een kilometer waren er al allerlei velomobiel vriendelijke hekken. Een fiets moest je er omheen vouwen, een velomobiel kon er gewoon onderdoor. Ik had wel een beetje meer last van mijn knie, ik vermoedde door de pittige duinentocht de dag ervoor. Even een beetje de stad bezichtigd en door naar het veer bij Ditzum dat eens per uur vaart. De Ems Radweg liep mooi de stad uit langs een vaart maar al snel werden paden onverhard en waren de fietsbruggen zeer steil. Niet echt geschikt voor mij.  

Ditzum was maar een kilometer of 10 - 15, maar op het einde moest ik toch even doorrijden om het veer van half 3 te halen.
Aan de overkant begonnen de dijken. Ik reed door een landschap met kleine dorpjes en volgde de Duitse Dollart, deels langs dijken, deels wat meer door het binnenland. Mijn doel was Nieuwe-Statenzijl, daar zou ik Nederland weer inrijden.

Aanrader: Het lied van Ede Staal
En van daaraf kon ik de dijk gaan volgen, de leegte in. Er is hier geen mens. Elke halve kilometer stond er een paal. Het eerste huis kwam na een kilometer of 6. Wat is het is hier leeg, de enige activiteit lijkt het groeien van het gewas. Een paar kilometer verder bleek een zeehonden kijkhut te staan. Hij lijkt sterk op een vogel kijkhut, maar daar was hij dus niet voor bedoeld. Er lagen zeker 20 zeehonden.Bij paal 16 kom je aan bij Termunten en Termunterzijl, met historische sluis en zeestrand (ongeveer 150 meter lang).Verder langs de dijk, een grafveld op de dijk en langs het chemiepark Delfzijl met overal pijpen en industrieën.
Na de indrukwekkende industrieën viel Delfzijl zelf tegen. Inmiddels ben je kilometerpaal 30 ruim gepasseerd. Langs eindeloze dijkwegen reed ik verder richting de Eemshaven, van waaruit ik een dag eerder vertrokken was naar Borkum. Een bord ''afgesloten weg" negerend en hopend dat ik niet terug hoef te gaan. Ik kon gelukkig overal langs .. Bij de Eemshaven liet ik de dijk de dijk om richting Uithuizen te gaan waar een natuur kampeerterrein was. Het was een heel basic terrein, maar ik had een mooie plek op het westen. Nog even pasta met saus maken en klaar is kees. Precies 100 kilometer gereden.En voor de fietstocht: Borkum - Uithuizen

6 opmerkingen:

 1. Twee jaar geleden schreef je op MGINL dat je naaar dit gebied ging ;-). Zo te zien stonden wij toen op het zelfde kampeerterrein in Uithuizen https://mooigeelisnietlelijk.blogspot.nl/2014/08/door-wind-en-regen-naar-de-noordkaap.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Paul, leuk om terug te lezen. Het lijkt mij inderdaad dezelfde camping. Deze regio zat inderdaad al jaren in mijn gedachten, al wist ik niet dat ik dit in 2014 al bedacht had. Helaas lukken niet alle plannen, of worden ze soms wat later uitgevoerd. Maar nu moet ik nog een keer, naar de Noordkaap, want die heb ik gemist ....

   Verwijderen
 2. Mooi Wilco, leuk verslag en foto's weer! Enne......als je de Nederlandse Noordkaap aangedaan hebt, rijdt dan nog een stukje verder noordwaarts, dan kom je vanzelf bij de Noorse Noordkaap, kan je tijdens het passeren even aankomen leggen in Kinsarvik.........;-))

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Adri, de tijd ontbreekt mij wat, maar ik probeer er wel een leuk verslag van te maken. Ben jij al in Nederland?

   Verwijderen
  2. Nee Wilco, volgens planning zullen we zondagavond in Dronten arriveren, maandag fiets omruilen, en dan nog even naar het Zeeuws-Vlaamse afreizen om daar wat familie en vooral vrienden te ontmoeten.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  3. Veel plezier met het afhalen van je nieuwe BOB! En veel plezier in Zeeland!

   Verwijderen