zondag 25 augustus 2013

In het land van Pé

Vanmorgen eerst uitgeslapen, maar aan het einde van de ochtend kreeg ik zin in een rondje. Ik overwoog nog even om Gerrit op te bellen, om gezamenlijk op pad te gaan, maar besloot mijn vrijheid te grijpen. Ik had een rondje van een kilometer of 70 in gedachten, het werd meer dan het dubbele: 178 kilometers. Ik besloot het land van Pé te gaan bezoeken (de hele kop van Noord-Holland en een stuk Friesland).
Vanuit Zaandam eerst richting Castricum. Daar nog even een boze (waarschijnlijk geschrokken) meneer achter mij aan. Ik haalde hem in op een fietspad, en hij besloot op het laatste moment naar links uit te wijken (zonder om te kijken). Ik weet niet meer of ik getoeterd had, maar hij was heel boos dat hij mij ineens vlak naast hem zag en kwam achter mij aan. Geen partij natuurlijk, kreeg even de gedachte om met hem te spelen, maar besloot dat dat niet slim was, en ben er met ruim 50 vandoor gegaan.  
Vervolgens richting Egmond en Bergen. Daar kwam ik twee ligfietsers tegen. Een 'dame'op een Greenmachine en nog een man die met een groepje racefietsers uit Bloemendaal meereed. Hij reed op een Fujin.
Via Schoorl naar Camperduin, over de dijk, met zeezicht naar Petten en door via Callantsoog naar Den Helder.

Strada met blik naar verre kusten

Wat is dat nou? Dichtbij kon je lezen dat je minimaal 10 meter afstand moest houden.

Daar een korte stop, met allemaal geïnteresseerden. Het blijft leuk, dat mensen schuchter naar de Strada lopen en naar binnen gluren. Iets verder kwam ik in Huisduinen vriend Rob van de kaartclub tegen, even gekletst, we hadden elkaar al een tijdje niet gezien ivm vakanties.Vanuit Den Helder richting het mooie voormalige eiland Wieringen. Het glooiende landschap, de 'tuunwallen', heel mooi. Ook nog een stuk langs het wad gereden, met uitzicht op de schorren en kwelders. Via 'de Haukes' naar Slootdorp, voor een volgende korte stop. Nog even zitten kletsen met een vakantiefietser.

Gebouwtje langs het wad.

Slootdorp roept bij mij altijd herinneringen aan mijn jeugd op. Op mijn Koga Miyata maakte ik hele tochten door Noord-Holland. Toen ik een keer bij Slootdorp reed ik een tijdje op met een meisje. Ik vond haar leuk, maar ja, in mijn onschuld, wist ik dat allemaal nog niet zo goed aan te pakken. Maar het is altijd in mijn herinnering gebleven.
Hieronder drie foto's uit het land van Pé.
Weidse landschappen in de Wieringermeer.

Vanuit Slootdorp naar Middenmeer, en verder naar plaatsen met prachtige namen als 'Lambertsschaag', Bobeldijk, Nibbixwoud en verzin nog meer mooie namen.
Via Hoorn en Purmerend weer teug naar Zaandam.

18 opmerkingen:

 1. Mooi ritje Wilco, hoe is het met de geluidjes in de bak?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Willem, gaat prima, het waren toch de spaken. Geeft ook meer vertrouwen tijdens fietsen. Ik heb trouwens volgens mij nog geen factuur van jou gezien, maar het kan ook zijn dat ik het gemist heb na vakantie. Groet, Wilco.

   Verwijderen
 2. geen brokken gemaakt in nijn mooie Wormerveer?:P

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie ronde Wilco , Ik had geen tijd , moet nog wat af maken op zolder dus ben de middag aan het klussen geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie toer gemaakt Wilco! Het is inderdaad een mooi gebied daar, wij zijn er ook doorheen gereden in juni toen we in Nederland waren.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Wilco,

  Dat gele ding op poten is De Wesp (Water en Strand Profiler) van Rijkswaterstaat (http://www.kustverdediging.nl/archive/2013/08/16/rijkswaterstaat-dumpt-de-wesp).

  Ik heb 'm ook wel eens gezien.

  Groeten,

  Erwin op de Grasshopper

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Erwin, bedankt! Geniet jij een beetje van je kikker?

   Verwijderen
  2. Ja hoor; ik ga nog niet zo hard, maar dat gaat hopelijk nog wel een beetje goed komen. Vandaag wel wat goors gehad: de fiets stond bij mijn werk de hele dag in de parkeergarage geparkeerd; toen ik naar huis wilde zag ik dat 'ie met het zitje onder een lekkende rioolpijp aan het plafond stond. Ik moest om naar huis te kunnen in de stinkzooi gaan zitten. Bah! Thuis meteen de kleren in een sopje gezet en het zitje onder de douche gewassen. Mezelf ook trouwens.

   Verwijderen
  3. Klinkt als 'stront aan de kikker'

   Verwijderen
 6. Wilco, Gemiste kans op Wieringen (land van Cees :) ) Dit weekend visserijdagen . Eigenlijk het mooiste weekend (van Hollands Kroon (vroeger Wieringen)... van het jaar.... En je was zo dichtbij ...:)... Mvg Cees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Cees, het was mijn bedoeling het hele oude land van Cees over te rijden, maar het werd een beetje laat. Ik was pas na twaalven vertrokken, en was helemaal niet van plan zover te rijden. Het oude eiland is prachtig. En die visserijdag, die wist ik niet, gelukkig maar anders was ik helemaal niet meer thuisgekomen. :-)

   Verwijderen
 7. Hoi Wilco,
  Volgende keer even bellen en als ik thuis ben ga ik mee, op de terug weg had je bij mij wel koffie enz. Kunnen krijgen ik was toen allang weer thuis. Dus volgende reis even melden en het komt zonder meer goed.

  Gr.Pé

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je bent zowat door mijn achtertuin heen gereden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen