zondag 2 februari 2014

Nieuwe velonaut????

Een goede vriend van mij heeft enige maanden geleden een ligfiets gekocht, een grasshopper. Volgens mij heeft hij er behoorlijk plezier in. Echter, nadat hij de afgelopen week weer half verzopen van zijn fiets stapte, begint bij hem de gedachte aan een velomobiel ook te kriebelen. Maar ja, hoe vertel je het je vrouw?

Ik heb hem een aantal mogelijkheden aangegeven:

-  Gewoon bestellen en voor een voldongen feit stellen.
-  Wijzen op de financiële voordelen.
-  Bespreken en na een (halve) goedkeuring meteen bestellen.
-  Maar zijn vrouw kennende gaat zij er gewoon mee akkoord, want zij wil hem zeker geen
   velomobiel onthouden, omdat ze weet hoe leuk hij dat vindt. Het zal wel even een discussie zijn.

Maar misschien hebben jullie wel veel betere ideeën om een velomobiel thuis geaccepteerd te krijgen

Toen ik een velomobiel bestelde deed ik dat ook binnen een jaar nadat ik een ligfiets had gekocht. Ook ik had toen het gevoel dat ik dat thuis moest verkopen. Maar ik wilde zo graag zo' n strijkijzer. Indien je de financiën hebt, en het is je hobby, dan moet je er gewoon voor gaan! Uiteindelijk heb ik er de afgelopen anderhalf jaar al ongelofelijk veel plezier van gehad. Het leven is veel te kort om je wensen maar uit te stellen.

Update: hij gaat zaterdag een proefrit maken in Dronten.

25 opmerkingen:

 1. Die laatste opmerking , Het leven is veel te kort om je wensen maar uit te stellen , die is helemaal waar en misschien nog een tip , Zorg dat je genoeg financieen over houdt om een mooi kado voor je vrouw te kopen of in mijn geval plaats een nieuwe keuken , dan is je vrouw helemaal tevreden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zie dat je je wederhelft ook zo ver krijgt om te gaan fietsen en koop er twee

  Bij mij is het geen probleem, ik ben maar alleen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier moet ik voorzichtig zijn. Of zij ooit in een Quest zal stappen weet ik niet.

   Verwijderen
 3. Die laatste opmerking is helemaal waar, dus gewoon lekker bestellen en je partner ook iets moois gunnen, zoals Gerrit opmerkt. Allebei tevreden, wat wil je nog meer?
  Ook in mijn geval is het zo dat de aankoop van de Strada tot nu toe de beste fiets is die ik ooit gekocht heb, dus je kan je volgens mij nooit mispakken met aanschaf van een velomobiel als je fietsliefhebber bent.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Adri, volkomen met je eens! Hij is zeker een fietsliefhebber. Bovendien, mocht je hem uiteindelijk toch willen verkopen, dan krijg je vaak een heel goede inruilprijs. Dus het hoeft niet zo duur te zijn als het lijkt. Zijn ww afstand is ongeveer 25 kilometer, dus zeer geschikt.

   Verwijderen
 4. Als je haar moet overtuigen: van je woonwerkvergoeding kan je heel goed een velomobiel rijden. Tenminste, in mijn geval. Tis alleen even die eerste aanschaf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij heeft vorig jaar net een ligfiets gekocht, die kan hij toch ook gewoon gebruiken? Is nog goedkoper ook. Het gaat om de passie.

   Verwijderen
 5. Om aan punt 2 tegemoet te komen: de geruchten gaan dan Q9 weer te koop komt (met nieuwe verlichting).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. OK, bevalt die niet bij de nieuwe eigenaar. Maar als E wat koopt zal het geen Quest zijn (zoals het er nu uitziet). Bedankt voor de tip

   Verwijderen
 6. het is een beste aanschaf een VM maar als je die eenmaal hebt... beste beslissing ever dan

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eerlijk zijn over de nadelen :-))

  - een vm neemt echt veel ruimte in bij je huis
  - je zult altijd iets transpireren en kunt niet verwachten hoewel je geen regen over je heen krijgt helemaal droog te blijven
  - de kans dat gemotoriseerd wegverkeer je over het hoofd ziet en een botsing krijgt is echt groter dan met een normale fiets
  - jij bent snel en stil wat potentieel botsingsgevaar inhoud met andere fietspadgebruikers

  Zoals wij allemaal doen valt met erg goed rekening mee houden met de meeste punten prima om te gaan. Maat het is wel zo eerlijk het er eerst bij te vertellen en niet enkel de halelujah verhalen :-))

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Quezzzt, hij neemt inderdaad meer ruimte in dan geen fiets, maar het gaat er om of je hem op een goede manier kwijt kan. Bij mij staat hij in de deels voormalige voortuin. Maar muv van de staart zie ik niets vanuit huis en staat hij niet in de weg. Van bewegen ga je inderdaad transpireren, valt weinig aan te doen. Veilig rijden blijft natuurlijk belangrijk.

   Verwijderen
 8. Dan moet je natuurlijk ook wel echt eerlijk zijn over de nadelen.
  1 ja, neemt meer ruimte in.
  2 deels, ook op de gewone fiets had ik daar last van. In de zomer meer dan de winter.
  3, nee niet waar. Nou ja, de kans misschien, maar de ervaring niet. Heb een jaar of 5 met de gewone fiets de route gedaan. Nu bijna 6 jaar met een VM. En de praktijk leert gewoon dat ze me nu beter zien. Er beter rekening mee houden. En zich laten horen dat ze het niet met je eens zijn.
  Met de gewone fiets regelmatig gekke toeren moeten uithalen om niet volledig ondersteboven te worden gereden. Met de VM veel minder, en zeer regelmatig dat de auto wat extra's doet om de weg/fietspad vrij te maken voor mij.
  5, ja klopt deels wel. Maar hangt ook erg van je eigen rijgedrag af. En op sommige punten gewoon de weg op gaan daar waar dat veiliger is voor jezelf en je mede weggebruikers. ( En veiliger betekend niet altijd dat bestuurders er ook blij van worden )

  Je zult zelf zeker wel moeten wennen aan de andere manier van deelnemen aan het verkeer. En het verkeer om je heen zal aan jouw moeten wennen. Maar uiteindelijk zie ik het niet als gevaarlijker, en zeker niet een grotere kans op ongelukken.

  RJ

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Reacties
  1. Hij gaat nu met de trein en kan op de ligfiets.

   Verwijderen
 11. Misschien moet hij hem gewoon zelf kopen met uitgespaarde reiskosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als ik eerst mijn trein-abonnement moet opzeggen en net zo lang met de open ligger heen en weer moet rijden voor ik een VM koop ben ik tegen die tijd 5-6 jaar verder vrees ik

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Erwin, dan ga je er vanuit dat na 5 jaar de waarde van een velomobiel 0 is. Het is geen auto, waarbij de eerste kilometer al een paar duizend euro kost. Bij een velomobiel is het bijna omgekeerd. Mocht je overwegen om hem na 5 jaar en ongeveer 40000 kilometer te verkopen, dan krijg je waarschijnlijk nog ongeveer 60 procent van de aanschafwaarde terug. Eigenlijk is dus een velomobiel altijd rendabel. Ook als je hem na een jaarweer verkoopt. Schade en ongelukken natuurlijk buiten beschouwing gelaten. Mbt de kosten en de afschrijving kan je een velomobiel ook niet vergelijken met een fiets of ligfiets. Die verliezen wel veel sneller hun waarde.

   Verwijderen
 13. weet hij het zeker van de proefrit Wilco?
  9 van de 10 raken besmet met het virusje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is hij al besmet! Ik hoop alleen dat het weer hem zaterdag geen parten gaat spelen.

   Verwijderen
 14. Het was nat en winderig (5 Bft.), dus dat was prima. Ik heb met een Strada en een Quest gereden, en daarna een deel van hetzelfde traject op de open ligfiets. Wat een verschil! Waar ik tegen de wind in op de ligfiets zeiknat met 21-22 km/h vooruit kwam ging ik met dezelfde inspanning in een VM zo tegen de 30. Met windkracht 5 opzij ging ik bij mijn eerste ritje al richting de 50 km/h maximumsnelheid. De Quest had alleen wel de draaicirkel van een kanonneerboot, en ik moest Flintstonen om te keren op een zijweggetje. Nu wil ik nog een keer mijn eigen woon-werktraject in een Strada afleggen om te zien of ik nog dingen tegenkom (nare bochten/hellingen) die me in de problemen kunnen brengen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Welkom in de wondere wereld van de velomobiel! Leuk dat je een goede ervaring had. Ik was benieuwd of het voor en eerste keer misschien niet wat heftig weer was. Meteen tegen de 50, toemaak!

   Verwijderen