dinsdag 12 april 2016

Tactische QIS

De Strada is toch een beetje het sukkeltje onder de velomobielen. Relatief traag ploetert hij door het landschap. Op Cyclevision eindigen ze steevast achterin het veld. De superieure wendbaarheid geeft hem echter een voordeel tegenover de Quest op het wat meer bochtige terrein. Vanmiddag deed zich de onverwachte mogelijkheid voor om me eens te meten met een Quest. Bij Halfweg stond een gele Quest voor mij, in de starthouding om weg te schieten op het moment van groen licht. Ik sprak nog even met de velonaut en gaf aan dat hij veel sneller zou gaan omdat hij geel was.... Met een glimlach trok hij op en stoof weg richting Amsterdam. Ik, als velovaarder, er achteraan, maar verdomme, de bocht die ik altijd haal, haalde ik nu niet. Even in de achteruit en langs het paaltje. In de verte verdween de gele bliksemschicht. Gas erop, op naar de 45 en maar kijken hoe lang ik het vol kan houden, en verdomd, langzaam kroop ik dichterbij. Misschien hield hij wel een beetje in, maar dat wil ik nu niet horen en ook niet weten in de eventuele opmerkingen onderaan het blogbericht. Metertje voor metertje kwam ik dichterbij. Lag ik eerst op misschien wel bijna 150 meter, het werd 100 meter en daarna 50. Toen liep het bij mij langzamerhand wat leeg, mijn snelheid zakte terug naar 42-43 km p/u. Langzamerhand reed de Quest weer weg van mij, ik denk wel naar 200 meter voor mij. Kom op Wilco, je kan hem niet laten gaan en ik gaf 'De Bak' nog eens extra de sporen. Veel extra snelheid leverde het niet op. Maar verderop zit een stoplicht, wie weet moet hij wachten en maak ik nog een kans. In de verte zag ik de remlichten oplichten, het stoplicht staat op rood. Snel kwam ik dichterbij, in mijn hoofd dreunde het 'groen, groen, groen'. Ik weet het schema, hij moet nu op groen gaan. En zoals een schaatser soms in het startschot valt, viel ik in het groene stoplicht, bijna nog op volledige snelheid. De Quest moest nog op gang komen, maar hij maakte geen enkele kans meer tegen de tactisch superieure 'Bak', die zich volledig op het groene stoplicht had gericht en precies op het juiste moment de Quest voorbij stoof.

11 opmerkingen:

 1. Was dat niet die Questrijder die altijd even een tukje doet als het verkeerslicht op rood staat?

  Nee hoor Wilco, knappe prestatie!

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk daar kan je mee thuis komen!!!
  Of een blogpostje schrijven natuurlijk......
  Goed gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik laat fietsers met alle plezier passeren, al zitten ze rechtop. Maar soms komt er een duveltje in mij naar boven. Even ervoor al een racefietser ingehaald. Hij ging met 38 achter mij hangen, die heb ik uiteindelijk ook met ongeveer 45 losgereden. Langzaam steeds verder versnellen, totdat iemand breekt, dat is altijd leuk :-). Ik had er zin in vandaag.

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Hoi Joyce, fijn om te horen dat het met jou ook weer wat beter gaat!

   Verwijderen
 4. Klinkt als een valse start ?!?
  ;-)
  (en ja, ik rij een Quest)

  Groeten,
  André

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zoals Erwin mij dat ooit op een CV ook flikte...

  Bij gelijke materiaalsoort is een klein verschil in efficientie maar een fitte rijder in een Strada veegt echt de vloer aan met een minder fitte Quest rijder.

  Punt met CV's is dat niet veel onfitte Quest rijders meedoen ( als ik er niet ben hehe )

  En dan weet je nog niets over de gebruikte banden ( dat alleen kan je al 1,5 km/u of meer afremmen ) of de lading gezien die niet zichtbaar is.

  De energie staat van een woonwerk beladen Quest kan heel anders zijn dan die van een recreatief/sportief gebruikte Quest, tenminste in mijn geval. Woon-werk is het rijgewicht van mijn Quest meestal 150+ kg. Dan nog heb ik weleens vlak achter een brommer aangzeten met ~50 km/u maar de acceleratie is erbarmelijk en verzuur je tijdens dat accelereren zo dat je het nooit lang kan volhouden.

  Daarom zijn die velomobielen van krantenpapier...uhm..carbonweefsel ook zo fantastisch snel. En er kan ook niet zoveel in.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Reacties
  1. Dank je. Wanneer kom jij weer in een quest voorbij?

   Verwijderen