maandag 4 juli 2016

Zoals anderen mij zien

Gisteren, op mijn verjaardag, kreeg ik van mijn schoonzus Julia een cadeautje met als inleiding: Dit is zoals andere mensen jou zien. Ik wist even niet wat ik van die inleiding moest denken, maar het resultaat ...


vind ik prachtig!

Overigens werd ik vandaag ook nog van de weg gehaald door de politie. De eerste politiewagen reed voorbij, niets aan de hand, de tweede reed voorbij, niets aan de hand. De motoragent die iets later passeerde zette mij echter aan de kant op de Paxlaan in Hoofddorp (om de hoek bij 'Tante Lies'). Hij gaf aan dat ik op het fietspad moest fietsen. Ik antwoordde dat ik met alle plezier op het fietspad wilde rijden, maar dat ik op de weg mag, vanwege bla bla bla bla bla en alle regelgeving rolt weer uit mijn mond. Vervolgens gaf ik hem nogmaals aan dat ik met alle plezier op het fietspad zou rijden. Zijn vriendelijke antwoord was: 'Wat u wilt meneer, maar u mag ook op de rijbaan rijden'. Vond ik mooi..

13 opmerkingen:

 1. Een agent mag je ondanks die wetsregel naar het fietspad verwijzen, en daar zul je dan gehoor aan moeten geven.

  Die verkeerswets is ook bedoeld voor door paard getrokken karren die noodgedwongen over de autoweg moeten. Die wet zal dus ook wel stammen uit van net voor de landbouwmechanisatie.

  De geest van die wet bedoelde niet misbruik van de wetsregel door velomobielen. Die bestonden immers niet.

  Maar ja een Strada en Quest voldoen nog aan die regel, zijn ervoor ontworpen. En om door een (schuur)deur te passen liet ik mij vertellen. Dat laatste is cruciaal werdt mij verteld.

  Een DF mag in Nederland helemaal niet op de autoweg rijden. Te smal. Terwijl dat juist een velomobiel is die er meer geschikt voor is qua te ontwikkelen snelheid. Maar DF's schijnen te worden gereden door "rebelse" rijders die daar lak aan hebben. Ik vind dan wel dat als je een bekeuring krijgt je niet mag klagen.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Quezzzt, we zijn zeker niet de enigen die de mazen in de wet opzoeken. Dus het interesseert mij helemaal niet of een wet er wel of niet voor ontworpen is. Hij is er, ik heb me er - min of meer - aan te houden, en dat doe ik. En oom agent mag mij natuurlijk naar het fietspad verwijzen, en daar zal ik gehoor aan geven, maar ik kan hem best vriendelijk aangeven dat ik aan de wet voldoe. Mocht hij dan alsnog aangeven dat ik het fietspad op moet dan doe ik dat. Het is overigens een fietspad dat voor eenrichtingsverkeer is ontworpen, met veel bochten en afslagen. Er wordt veel op gespookfietst, mogelijk bijna de helft van het aantal fietsers. Door deze slingerende scholieren is het dus een fietspad met relatief veel kans op aanrijdingen. Dus als het even kan blijf ik liever op de weg.

   Verwijderen
  2. De fietsersbond WIL velomobielen ook op de weg, vanwege gevaarlijke snelheidsverschillen op het fietspad.

   Wat dat betreft is een velomobiel een voertuigje die geen juiste plaats heeft : te veel gevaarlijk snelheidverschil op het fietspad en teveel snelheidsverschil op de autoweg.

   Of een agent het eens zal zijn met te snel voor het fietspad...die zal kunnen vinden dat je dan gewoon langzamer moet fietsen. In ieder geval kunnen velomobielen niet meekomen met autoverkeer qua acceleratie en 80 km/u halen ze ook meestal niet.

   Eigenlijk is het wachten op dat Nederland de fietspaden gaat aanpassen aan de speed pedelecs en andere e-bikes, wielrenners, scooters en velomobielen. En nog andere ontwikkelingen die wellicht nog verschijnen.

   Maar gezien de prioriteiten van onze huidige regeringspartijen kon dat weleens heel lang/niet gebeuren. Die leggen het liefst snelwegen en start/landingsbanen aan.

   Verwijderen
  3. Lijkt me niet echt een wet voor paard en wagen:
   Bestuurders van fietsen op meer dan twee wielen die met inbegrip van de lading breder zijn dan 0,75 meter en van fietsen met aanhangwagen die met inbegrip van de lading breder zijn dan 0,75 meter mogen de rijbaan gebruiken.

   Dan had er wel gestaan, bestuurders van paard en wagen. Dit staat echt in het stukje van fietsen en is dus echt bedoeld voor fietsen. Ze zullen vast geen VM's in gedachte hebben gehad toen, maar toch wel fietsen.

   En als agent je verwijst naar fietspad moet je dat volgen, maar alleen voor die dag, en alleen voor dat stukje. Hij mag je niet iets opleggen voor vast als dat tegen de standaard regels in gaat. Dus in principe mag je bij de eerste de beste kruising alsnog weer de weg op. En zeker ook de volgende dag. En mijn vraag is dan altijd wel wat de reden is waarom hij dat wil.

   Want als ik Wilco z'n reactie zo lees dan is het voor veiligheid hier beter de weg te nemen, dus dat kan geen argument zijn om het fietspad te gebruiken.

   Ik heb ook ooit eens z'n soort tekening gezien, al had je wel iets meer fantasie nodig om er een VM uit te halen.

   RJ

   Verwijderen
  4. De regel kent zijn oorsprong in de bakfiets. Om niet verplicht te zijn alle fietspaden breed genoeg te maken om bakfietsen te accommoderen, mogen brede(re) fietsen ook op de gewone weg. Overigens zijn er genoeg wegen waar 80 de maximum snelheid is, maar geen fietspad naast ligt. Daar mag je met elke fiets gewoon fietsen en wordt er nooit moeilijk over gedaan.
   In UK is buiten de bebouwde okm 60 mijlperuur (96 km/h) de standaard en gaat fietsen en autorijden ook prima samen. Dus die angst voor snelheidsverschillen vind ik zwaar overdreven.

   Verwijderen
 2. Hoi Wilco,

  Inderdaad een mooie plaat! En ook wel intrigerend, hoe zien anderen je? Zou me nog kunnen verbazen denk ik zelf.........

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou je inderdaad best wel eens kunnen verbazen, zeker in Noorwegen.

   Groeten, Wilco

   Verwijderen
 3. Ik zie er toch wel een beetje een QV in Wilco.....

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je lijkt wel 80 km/u te gaan Wilco. Wat een snelheid kun jij ontwikkelen 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Wim, dat was de snelheid die ik in mijn droom had, twee berichten geleden :-)

   Verwijderen