zondag 13 november 2016

Sterren

Op 30 maart 2015 werd 'De Bak' een drie sterren Strada, op 15 februari 2016 werd de 4e ster behaald. Inmiddels ben ik op weg naar de 5e ster. Een paar weken geleden publiceerde Birger dat hij zijn 6e ster behaald heeft. Ik vond het een mooie sticker!
Maar er ontstonden toch wat vragen.

De centrale vraag was:

Horen de sterren bij de fiets velomobiel of bij de fietser velonaut? 


Mijn blogberichten en ook die van anderen, suggereren dat de ster bij de fiets velomobiel hoort. We maken namelijk een foto van de kilometerteller, publiceren dat misschien op een blog en plakken het aantal bijbehorende sterren op onze fiets velomobiel. Zo gaat het bij mij tot nu toe ook.

Toch vind ik dat niet het hele verhaal. Begin je dan weer overnieuw met een nieuwe fiets velomobiel? De sterren zijn ook jouw sterren, die zeggen iets over de velomobilist. Totaalafstanden van de fiets kan je toch al vinden op de website velomobiel.nl.    

Ooit heb ik via blogs begrepen dat ik minimaal 50.000 kilometer moest fietsen velovaren voordat ik mij een ervaren velovaarder mocht noemen. Ik heb het in een ouder blogbericht toen als volgt gedefinieerd:

Tot 10.000 kilometer ben je een nieuweling
10.000 - 50.000 ben je een licht gevorderde
Vanaf 50.000 mag je je ervaren noemen en ben je onderdeel van een select groepje.

Kortom, de sterren horen bij de velonaut, en niet bij de fiets velomobiel. Wat mij betreft kan het ook als een combinatie van grote sterren voor elke 50.000 en een kleine ster voor 10.000 extra. 

Ik ga eens kijken of ik wat kan laten afdrukken, en dat ik die op aanvraag kan uitdelen.


Even voor de duidelijkheid:
De sterren horen alleen bij velomobielen, Bromptons, Gazelles, ligfietsen, kinderfietsen en rollators tellen niet mee!

20 opmerkingen:

 1. Volgens planning zou ik dinsdagochtend de 5e ster behalen. Helaas/gelukkig ontdekte ik zaterdag dat ik 3 gebroken spaken heb. Maandag vertrekken (hopelijk) de reserve-onderdelen bij Velomobiel, dus die 5e ster volgt later deze week. tot ik het wiel heb vervangen maar even alternatief vervoer.

  Toch maar vieren op dinsdag, de brownies voor m'n collega's waren al besteld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Wilco,

  Helemaal met je eens, de sterren horen uiteraard ook bij de betreffende velovaarder zelf! Vooraf heb ik wel eens een jaar bijgehouden hoeveel kilometers ik fietste met de racefiets, maar dat was slechts één jaar, daarna nooit meer. Sinds de Strada gekomen is vond ik het ook leuk om de kilometers elke maand bij te houden op de site van Velomobiel.nl, het is al vlug een soort sport geworden om te proberen elke maand de 1000 km vol te maken......En uiteraard om te kijken hoeveel kilometers "De Bak" deze maand heeft bijgetrapt, de Nederlandse "tweelingbroer" van BOB. Toen jij het sterrensysteem introduceerde vond ik dat gelijk zeer aansprekend, een geweldige vondst! En met mij vinden meer mensen dat, getuige de publicaties op verschillende blogs. Leuk!
  Ben benieuwd wat je uitbroed met het sterrensysteem, wordt het iets zoals de jagerpiloten in de oorlog hadden? Achter de naam van de velonaut zijn respectievelijke fietsen en de bijbehorende sterren bij elke fiets?
  We zien wel, de tijd zal het leren.....

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Adri, het moet simpel blijven!

   Verwijderen
  2. Hoi Wilco,

   Ik doelde niet op de Scott, ik dacht al wat vooruit aan de Quattrovelo, de sterren wil ik ook enkel gebruiken om de velomobiel kilometers weer te geven.
   De Scott houd ik voor mezelf ook bij om te zien hoeveel "sportieve" kilometers ik per jaar fiets, de andere fietsen waar ik af en toe kilometers op maak tel ik niet. De Trek MTB van Teun wordt het meest door mij gebruikt, samen met Ina een stukje fietsen, meenemen op de camper. Het vouwfietsje heeft niet eens een computertje, dus dat telt ook niet mee.....;-))

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 3. Ik tel de sterren zelf wel op die ik per fiets heb verzameld. Tante heeft er nu 2½, mijn Grasshopper ½, en mijn Brompton 1. Halve sterren plak ik uiteraard niet op de fiets. Ik verwacht niet dat ik ooit zoveel ruimtegebrek op mijn velomobiel krijg dat ik met 50-K-sterren moet gaan werken.

  Op de rand van mijn instapgat wil ik fietsertjes met een streepje erdoor hebben, één voor elke fietser die ik alleen maar niet geraakt heb omdat ik goed oplette (en hij/zij niet). In dat geval verwacht ik echter wél ruimtegebrek op de Strada...

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Erwin, de sterren op de schaal van Wilco gelden alleen voor je kilometers met Tante Lies!

   Verwijderen
 4. ik ben (nog steeds) onderweg naar mijn vierde ster. Dat wordt volgend jaar. Maar wanneer?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. persoonlijk houd ik het liever eenvoudig per fiets.
  Want moet ik anders mijn koersfiets van 10 jaar terug meetellen? of mijn rowracer van 7 jaar terug? mijn roeifiets?
  Die 10 sterren kan ik toch niet op mijn velomobiel kleven?

  maar een Tshirt met 10 sterren om de 100.000km te vieren zie ik wel zitten. die 100.000 km komen er binnen een paar maand aan

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb het idee dat de sterren alleen gelden voor velomobielen, want het ging om het geklassificeerd worden als ervaren velonaut. Ik zie hier mensen andere (lig)fietsen opvoeren. Maar tellen die mee? Is velomobiel-rijden iets anders dan fietsen? Zoja, waardoor komt dat? Gaat het om die kwetsbare eierschil heel houden? De grootte van je 'bak' leren inschatten? Het rijden op drie wielen zonder kiepen? Wat leer je eigenlijk van elke dag dezelfde woon-werkroute rijden? Tellen die kilometers ook? Kortom: dit vraagt om nader onderzoek bij de bron die beweerde dat je pas na 50.000 kilometer ervaren bent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik stel voor dat je pas als ervaren wordt geteld als je 50.000 kilometer met ogen dicht hebt gefietst.

   Nu knipperen we allemaal met onze ogen, ook tijdens het fietsen, in totaal heb je elke dag je ogen wel ½ uur dicht om die reden, dus dan kun je zo uitrekenen hoeveel kilimeter je moet rijden om echt ervaren te zijn.

   Verwijderen
  2. Hoi Belle, het gaat inderdaad alleen om de kilometers als velovaarder. Ik heb het blogbericht aangepast.

   Verwijderen
  3. Moet ik nu die mooie rode ster die ik op mijn Brompton heb geplakt er weer afpulken? Of zal ik dat dan maar een ster op de schaal van Erwin noemen? Die schaal (vergelijkbaar met de schaal van Wilco) geldt dan voor mensaangedreven voertuigen die geen velomobiel zijn.

   Verwijderen
 7. Als velonaut ben ik de 6 sterren ruim gepasseerd. En als alle ligfietsen meetellen komen er nog 3 sterren bij. Ik ben benieuwd wat er uit juow creatieve brein voortkomt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij mijn eerste Quest heb ik ook altijd de kilometerstand doorgegeven aan Velomobiel. Totdat ik een nieuwe kocht en ineens iemand anders zijn naam bij MIJN kilometers stond vermeldt. Ben er acuut mee gestopt. Het is een prestatie van de rijder, en niet van de fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een ophef allemaal! Totaal onnodig, Wilco heeft het sterrensysteem ingevoerd en mag daarom de regels bepalen, dat lijkt me duidelijk. Dat bijhouden van kilometers was er al langer, dat heeft Velomobiel.nl ingevoerd. En Peter de Rond, je hebt gelijk en ongelijk. Het systeem van Velomobiel werkt zo dat zowel de kilometers van de fiets en de rijder worden bijgehouden. Het klopt dat het totaal van de fiets wordt vermeld, en dat de huidige eigenaar daar achter staat. Klik je op de eigenaar dan zie je de datum dat de fiets in bezit kwam, en de gereden kilometers. Klik je op de fiets zie je de leverdatum van de fiets en het aantal kilometers dat de fiets gereden heeft met de respectievelijke eigenaren. Probeer het maar eens, ik nam als voorbeeld Quest 1, nu in bezit van Hans H. maar ooit de eerste fiets van Allert J. en later gereden door Bastiaan W. Je zal zien dat het systeem van Velomobiel.nl lang zo gek niet is!
  Einde discussie?

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. P.S. Het is in mijn ogen zowel een prestatie van de rijder als van de fiets, dus die kilometers horen zeker ook bij de fiets!

   Verwijderen
 10. Wel, met je eerste velomobiel is het eenvoudig. Pas vanaf de tweede speelt de twijfel. Allebei tellen: voor de velomobiel als slijtage, voor de velonaut als ervaring. Zo geteld, kom ik ongeveer op 60.000 km. Ervaren dus, zonder aanrijdingen, zonder omgaan. Ho, wacht: niet omgegaan? Geen echte velonaut dus? Of licht dat aan mijn flitsende reacties of is het omdat jaagpaden quasi altijd rechtdoor gaan?
  Zes sterren, dat is wat telt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Volgens mij is het idee van Velomobiel.nl om te laten zien hoeveel er gereden is met hun voertuigen om te laten zien hoeveel ze gebruikt worden. De kilometerstand staat daar idd op de fiets, net als bij auto's. Ik ben overigens opgehouden met het bijhouden van mijn kilometers. Het metertje in mijn velomobiel is een keer bij het instellen van de zomertijd naar nul gesprongen, het mapje met GPS-tracks-2016 is halverwege het jaar op mysterieuze wijze verdwenen uit Basecamp ik heb nu twee trikes.

  BeantwoordenVerwijderen