Afgelopen vrijdag ben ik bij Velomobiel.nl geweest voor klein onderhoud. Maar dat komt later. Waar ik het met Jos op een gegeven moment over had was: Ligfietsen en je figuur. Sinds dat ik weer veel ben gaan fietsen ben ik misschien 4 kilo afgevallen. Ik had gehoopt op wat meer. De eerste reactie is natuurlijk: let op je voeding. En daar heeft iedereen natuurlijk hartstikke gelijk in. En toch begrijp ik het niet. Ik ben geen grote eter, snoep weinig, met één uitzondering: ik hou van een lekker Belgisch biertje of een wijntje. Niet elke dag, wel regelmatig. Sinds twee jaar rijd ik 8 a 10 duizend kilometer per jaar op de fiets. Ik moet dus meer gebruiken als daarvoor, maar ben in die tijd maar een paar kilo kwijtgeraakt. Jos vertelde over iemand die op zijn blog bijhield hoeveel kilo hij als beginnend ligfietser afviel. Hij hield hier na enige tijd mee op, mogelijk omdat het tegenviel.
Een ander fenomeen is de ligfietsersbuik. Vanwege de positie van de ligfietser en de velomobilist worden buikspieren nauwelijks getraind. Ligfietsen is geen goede training voor je hele lijf. Dit in tegenstelling tot, denk ik, roeifietsen, waarbij een veel groter deel van je lijf gebruikt wordt. Gevolg hiervan is dat je je buik nooit kwijtraakt. Sterker, het zou wel eens aanleiding kunnen geven tot een echte ligfietsersbuik, omdat overtollig lichaamsvet zich op die plekken ophoopt die niet gebruikt worden gedurende werk of sporten.
interessant. ik ben nnet 4 mnd aan het velonauten, en ik raak een kilo per maand kwijt tot nu toe. voor ik velomobileerde, begon ik net een buikje te krijgen, en dat is nu geheel verdwenen. mijn zorg begint nu juist te worden dan ik te mager wordt, ik eet als een dijker en blijf afvallen. maar nu is er hoop!
BeantwoordenVerwijderenik ga de 8000 niet halen, maar ik rij wel fanatiek hard, waar mogelijk, en ik kom telkens uitgeput aan. ook ik merk dat, ook al ben ik buikje kwijt, bovenlijf wordt niet getrained. roetsen is idd een veel completere inspanning, maar hoe dan ook, vetten worden pas verbrand als je door je suikers heen bent. dat betekent dat je, om buikje kwijt te raken, regelmatig flink uitgeput moet raken van je inspanningen. zonder te overtrainen natuurlijk...succes. en gewoon een lekker eten en drinken het leven is veel te kort.
Hi Magic, ik herken wel dat ik eerst ook afviel, maar na een paar maanden hield dat gewoon op. Overigens heb ik trouwens altijd begrepen dat er relatief wat meer vetverbranding is bij matige inspanning. Ik blijf maar gewoon doorgaan. Ben trouwens wel van plan in mei nog een weekje wat verder weg te fietsen, misschien helpt dat... Ik vind het zelf vaak niet prettig helemaal uitgeput te raken. Hou wel van een uitdaging.
VerwijderenHoi Wilco,
BeantwoordenVerwijderenInderdaad, interessant. In vorige winters had ik de Strada nog niet, en hield me in "vorm" door ongeveer 2x per week een half uur tot een uur in de garage op de racefiets op een Tacx te rijden. Dodelijk vervelend uiteraard. Daardoor kon ik m'n gewicht dan rond de 80 kg houden, terwijl dat in de zomermaanden meestal rond de 76 kg lag. De afgelopen winter was de Strada in gebruik en legde ik 5500 km af tot nu toe. Nu bleef m'n gewicht in de winter hangen op 76 kg, en sinds de racefiets weer in gebruik genomen is vanaf april gingen er nog 2 kg af. Nu dus 74 kg, bij een lengte van 182 cm. Een buikje heb ik nooit gehad, ook niet op 80 kg, 15 jaar karatetraining hield het bovenlijf ook redelijk in vorm, en sinds vorig najaar train ik ook hier weer regelmatig een paar uur karate, voel ik me prima bij!
Dus je buik wegwerken kan denk ik alleen met bovenlichaamtraining of specifieke buikspieroefeningen. Maar als het je niet stoort zou ik er geen moeite voor doen. En zoals Magic terecht opmerkt: het leven is te kort om je alle genoegens te ontzeggen! Gewoon genieten dus!
Groeten, Adri.
waar je tegenaan loopt is het feit dat spieren zwaarder zijn dan vet.
BeantwoordenVerwijderendoor te fietsen ontwikkel je je spieren en neemt je vetpercentage af. echter je gewicht kan toenemen of gelijk blijven.
wil je lichter worden door het fietsen is er maar 1 remedie. veel en langzaam fietsen en daarnaast weinig 'brandstof' tot je nemen.
in weerwil wat magic-bullit hierboven beweert worden vetten niet pas verbrand als je door je suikers heen bent. dit is te kort door de bocht. (en je weet bij een VM moet je bochten goed nemen anders ga je om)
voor vetverbranding is veel zuurstof in je bloed nodig. bij een redelijke inspanning is er te weinig zuurstof voor vetverbranding. je lichaam gaat op zoek naar een makkelijkere brandstof. dit zijn suikers. maar je wilt vet verbranden.
dus moet je proberen zo te bewegen dat er voldoende zuurstof is: dus heel rustig en vooral lang.
uitgeput aankomen is misschien goed om je conditie te trainen maar om vetten kwijt te raken is het niet handig.
wel is het zo dat je na je inspanning optimaal vet verbrandt. je 'valt het meest af' op de bank. je lichaam gaat namelijk de boel weer op orde brengen. en door de zuurstof die in ruime mate voor handen is, wordt vet omgezet.
wel moet je opletten met wat je eet na afloop.
je zelf uitputten is, om vet te verbranden, dus niet nodig.
Dank je wel voor de tips. Mijn bedoeling is binnenkort een weekje lang te gaan fietsen. Velomobiel en langzaam fietsen is voor mij een beetje in tegenspraak met elkaar, maar, niet te intensief past mij wel.
VerwijderenTsja, t wordt kiezen Wilco.
Verwijderen1- meer inspannen
2- langer inspannen
3- minder bourgondisch leven
4- je sixpack naast je neer leggen en leeg drinken;-) waarmee ik bedoel: accepteren dat je altijd wat vetreserves bij je hebt. valt ook wat voor te zeggen. ik heb snel last van ondergewicht. kijk dan scheel van de honger, raak snel onderkoeld, hypo's. tis ook altijd wat....
die langdurige lage inspanningen geloof ik niet zo in. als je buiten het fietsen een beetje beweegt (en ik lees bijv ook roeien) dan heb je zo die lage inspanning al te pakken. daar werk je die belgische biertjes niet mee weg, jij blijkbaar niet. probleem is dat onze westerse voeding te calorierijk is en dat tegelijk de mode zegt dat we slank moeten zijn. lak aan hebben en lekker doen waar je je goed bij voelt.
Wilco, plaatselijk afvallen is een fabelje !
BeantwoordenVerwijderenAls je meer verbrand dan je binnekrijgt dan val je af, zo simpel is het. Maar waar je lichaam de vetreserves aanspreekt, dat kun je niet regelen door plaatselijk ergens te trainen. Sterker nog, de buik is meestal de LAATSTE plaats waar het lichaam wat vandaan haalt, en de eerste plaats waar het vet aanmaakt als reserve.
Dat mensen geloven dat je wel plaatselijk af kunt vallen, is de reden dat zoveel oplichters op tv buikspierappraten slijten die niets doen dan je buikspieren wat versterken. Dat is best nuttig ( ontlast de rugspieren en voorkomt ten dele lage rugklachten ) maar je valt er niet van af ;-)
Velomobielrijden ( bij kruissnelheid ) is inspanning, maar voor je lichaam een heel lage inspanning : fietsen is enorm efficient en ligfietsen ( velomobielrijden ) NOG veel efficienter dus energiezuiniger. Je snapt al wel dat zelfs als je al redelijk doorfietst nog niet zoveel zoden aan de dijk zet. Je zult intensiever moeten bewegen om af te vallen.
Wat WEL zeker helpt is je hartslag boven de 70 % brengen en daar een uur lang houden. In een Strada zul je daar toch 40+ km/u voor moeten rijden. Doe dat minstens 2 x per week en je zult echt gewicht verliezen als je niet meer eet.
Als je harder rijdt, krijg je ook spierpijn en sterkere (been/hart)spieren. Meer spieren verbruiken in rust, dus altijd, niet ietsje meer brandstof. Spieren kweken is eigenlijk DE manier om succesvol blijven af te vallen zonder perse minder te hoeven eten. Nadeel : je mag niet stoppen met die regelmatige intensieve beweging.
Als je een uur intensief fietst verbrand je niet zoveel vet, maar meer suikers. Dat is niet erg, want als je niet voortduren energiedrankjes drinkt moet je lichaam om suikers te maken vet omzetten in de lever naar glucose. Dat kost dus ook energie ( vetverbranding ) en vet ( vetverbranding ) Ga je tochten rijden waar je LANGER dan een uur MATIG intensief beweegt ( dus kruissnelheid of minder ) dan ga je wel direct vet verbranden en vliegen de kilo's er meetbaar af. Maar dat kost veel tijd, en dat hoeft niet perse.
Conclusie : normaal velomobiel fietsen is veel te efficient om veel energie te verbruiken, en helpt niet echt gewicht te verliezen. Je hartslag aanzienlijk verhogen gedurende een uur zal zeker helpen, maar dan moet je wel continue harder dan 40 km/u rijden. OF je maakt een tocht die 3 uur of langer duurt, waarin je normale/rustige snelheid fietst.
Het KAN dus wel ;-)))
ben sinds ik 26 km enkele reis woonwerk fiets per dag zo'n 5 kg afgevallen. Zolang ik fiets blijft dat zo, stop ik een week dan komen die kilos snel terug. Ik fiets met een kruissnelheid van 30 tot 35 km per uur in een relatief rustig tempo. Sinds ik velomobiel kan ik ook makkelijker wat extra snoepen enzo, da's wel erg prettig.
BeantwoordenVerwijderenDa's een leuk idee voor de jongens van velomobiel.nl: een koekjestrommel in de vorm van een VM :-))
VerwijderenOok heel herkenbaar voor mij. Ik heb jarenlang hard gelopen, tot halve marathons aan toe. Op een gegeven moment ben ik daar mee gestopt ivm steeds terugkomende blessures. In een half jaar woog ik 10 kilo meer.
VerwijderenEn Wilco, wanneer gewicht echt een probleem wordt is er niets effectievers dan de spieren sterker maken op een serieuze manier.
BeantwoordenVerwijderenDus niet zuchtend in de sportschool gewichten van een paar gram luid zuchtend een paar keer optillen en dan stoppen zoals al die veel te dikke mensen die tegen hun zin door een arts naar de sportschool gestuurd worden, die zijn volkomen nutteloos bezig ook al 'trainen ze in de sportschool' maar een uur lang met trillende en pijnlijke spieren na een oefening zwoegen.
Ja, dat is vervelend, en zeker de altijd jengelende spierpijn tussen de trainingen want die gaat voorlopig niet weg : als je geen spierpijn hebt moet je meer gewicht gebruiken ! Maar het resultaat is fenomenaal !! Dit is het afvalresultaat die afvalpoedertjes en komkommerkuurtjes beloven, maar niet waarmaken. Dit is het resultaat dat je met cardiofitness niet gaat bekomen, dat werkt alleen terwijl je het doet, niet in rust.
Meer spieren blijven namelijk meer brandstof gebruiken, zelfs terwijl je lui op de bank ligt of slaapt.....daarom is het DE manier, en cardiofitness ( waaronder sportief fietsen ) niet per definitie.
DAAROM moet je spieren BELASTEN....je bent een MAN verdorie ( haha ;-))
Alle gekheid op een stokje, meerdere personen in de geschiedenis die belangrijk genoeg waren hun uitspraken vastgelegd te zien door de eeuwen heen concludeerden al dat een mens ontworpen is voor beweging, en ziek wordt indien het dat niet voldoende krijgt. Dat is letterlijk zo, daarom gaan mensen die lang op bed moeten liggen zo hard achteruit. Je moet niet bang zijn je lichaam flink te belasten, enkel erop letten het niet te overbelasten.
Met een velomobiel kun je prima grote (been)spieren belasten en het zal zoden aan de dijk zetten. Zoals ik al zei, moet je dan gewoon met een juiste ( 90-110 ) rpm zodat je geen blessures ervan krijgt lekker 40+ km/u rijden, gedurende een uur. Of dat in ieder geval proberen als je dat nog niet een uur lukt. Of als je niet zo hard wilt rijden gewoon langere tochten maken van een aantal uren op toeristische snelheid.
Ik roei daarnaast ook nog, en probeer enkele keren per jaar een roeimarathon te doen. Dit om de spieren op mannelijke wijze te belasten en te ontwikkelen, een breed torso te krijgen en een sixpack buik. Helaas nog altijd zonder succes.
VerwijderenHelaas zijn er uitzonderingen op die regel. Ik weet het uit eigen ervaring.☻ ☺
BeantwoordenVerwijderenHe he, eindelijk iemand die zich herkent in mijn opmerkingen. Maar, jij haalt die 40 kilometer per uur wel.
VerwijderenToen ik begon met roetsen raakte ik eerst wat kilo's kwijt. Van 78 naar 72kg in een half jaar tijd. Ik ben 1.76m. Daarna begon ik langzaam weer zwaarder te worden. Nu weeg ik meestal 76kg. Eerst begreep ik niet goed hoe dat nou kwam, maar na verloop van tijd merkte ik dat mijn spiermassa duidelijk was toegenomen. Ik zal nooit een bodybuilder-type worden, maar ik heb tegenwoordig nog maar een minimaal vetreserve rondom het middel. Roetsen is dus wel degelijk een goede manier om buikvet kwijt te raken en spiermassa op te bouwen. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat Roeifietsen heel erg leuk is om te doen.
BeantwoordenVerwijderenTsja....heb tot mijn 33ste gekoerst, reed elke week wel ergens in Nederland een criterium en een "klassieker" per maand en woog nooit zwaarder dan 72 kg, soms na een Frase Alpen vakantie 70 kg. Vanaf mijn 33ste minder intensief maar nog wel een paar jaar blijven toeren, LBL, Waalse Pijl, Marmotte, etc. kon hierdoor mijn gewicht en vet% goed op peil houden en met twee handen eten&drinken.Daarna minder intensief gaan fietsen en meer krachttraining met het hele lijf ivm. het werk. Nu op mijn 55ste 8-10 kg zwaarder (ook flink meer spiermassa) en iets meer vet. Kan het goed onder controle houden ondanks het feit dat ik nog maar gemiddeld 15.000 km/jaar met de Quest rij. Ik rij meestal zo hard als het gaat, alleen als we toeren pas ik mij aan de groep aan.
BeantwoordenVerwijderenOok mij is het opgevallen het "buik" gehalte bij veel ligfietsers wat hoger is, maar dat heeft mi. het meest te maken met eet/drink gewoonte en het feit dat je met een relatief lage Hf. al een redelijke snelheid haalt.
Buiten de dagelijkse woon/werk ritten ook 2X per week met het werk naar het fitness-centrum en hier vlgs. schema trainen en normaal eten&drinken en alles is onder controle!
Nog maar gemiddeld 15000 kilometer per jaar met de Quest? Wat een eind. Ik herken natuurlijk direct dat je dat niet kunt vergelijken met 15000 km op een gewone fiets. Maar ik denk ook dat ik met wat meer specifieke buiktraining mijn buikje wel wat weg zou moeten kunnen omvormen tot een spiermassa (misschien dan zonder af te vallen). Ik voel me in ieder geval gezond.
VerwijderenMoet natuurlijk Franse Alpen-vakantie zijn
BeantwoordenVerwijderenIk heb dit blog pas 'ontdekt'. Dus vandaar dat ik nu pas reageer.
BeantwoordenVerwijderenToch doet het me goed te lezen hoeveel zinvolle opmerkingen er zijn gemaakt. Even dacht ik: Leren ze het nu nooit?
Nu lees ik dat vele goed luisteren naar het lichaam en het begrijpen wat daar allemaal speelt en hoe die werkt.
Het lichaam speelt een spelletje met je. We zijn geprogrammeerd als een Neanderthaler!
Echt! Als er voldoende voedsel is slaan we het op als vet voor later. Pas als er slechte tijden zijn spreken we die voorraad weer aan. Niet eerder. Dus ook niet na een stukje fietsen of andere 'normale' inspanning.
Daarbij komt nog dat na een periode van armoe en honger, dus als het vet is verbrand, elk grammetje brandstof dat ingenomen wordt EERST naar de voorraad schuur gaat.
Dus na een langdurige bovenmatige inspanning waarbij veel vet is verbrand (meerdaagse lange langzame tochten) je energie vraag de 1e dag erna nog niet zo erg. Geef je eraan over voor herstel. Daarna moet je gaan uitkijken. Ons welvaartsvoedsel eet je ook als broodje tevredenheid. Als gewoonte, als verslaving en vooral als beloning voor je inspanning. Nu mag het wel. Verdient. Toch?
Fout daar gaat het mis!
Je winst van afvallen wordt gelijk teniet gedaan in die dagen. Je lege vetcellen zijn niet kleiner geworden of weg, maar slechts leeg. Ze worden nu dus weer gevuld. Dus kom je weer aan.......
Een simpele oplossing is er niet. Je moet die vreet- en zelfbeloningsdrang weerstaan na je prestatie. Een honger gevoel is geen ramp. Slechts een signaal dat je maag leeg is. Er is nog steeds voedsel genoeg aanwezig in je lichaam. Wij zijn dat niet meer gewend een halve dag met rammelende maag rond te lopen. We moeten (en kunnen en gaan!) gelijk weer grazen. Daar kom je van aan. Zeker met al dat suikerhoudende welvaartsvoeding.
Het is dus echt je voedingsgewoonte die onder de loep moet.
Ligfietsen zijn te efficient. ;-) Ik rij sinds medio mei op een gewone rechtopzit fiets iedere dag 26 km en ben al 10 kilo kwijt.
BeantwoordenVerwijderen