woensdag 6 november 2013

Totale duisternis - lichtuitval

Al enige tijd heb ik last van een ledje op mijn dashboard wat niet goed functioneert. Als ik rechtsaf sla doet dit lampje het meestal niet en laat ook het kenmerkende geluid het afweten. Ik had Ymte hier al over gebeld, maar hij kon er ook weinig zinnigs over zeggen. Blijkbaar staat dat lampje niet in serie met de richtingaanwijzer, want die deed het wel (al blijkt dat niet uit het schema, als ik dat goed lees, want ik ben een elektrische nitwit). Gelukkig maar, maar het zorgt er ook voor dat je ledje op het dashboard je mogelijk niet waarschuwt voor het niet functioneren van je richtingaanwijzer.

Vandaag was het tijd om de accu op te laden. Het viel me op de het lampje op de lader niet echt meteen rood oplichtte, maar vervolgens zag ik toch een vaag rood licht. Laden maar. Nadat ik vanavond de accu terug plaatste in 'De Bak' gebeurde er niets, geen licht. Wat was er aan de hand. Controle van de accu leverde een gebroken draad op op de rand van harde plastic rondom de accu. Gelukkig maar, geen probleem in de bedrading. Maar eigenlijk ben ik wel verbaasd. Dit lijkt voor mij toch ook een constructie issue. Het lijkt er namelijk op de de draad is gebroken door wrijving tegen het harde plastic. Voor het eindresultaat maakt de oorzaak niets uit: geen licht op de terugweg in de duisternis.

Gelukkig had ik nog wel een nood hoofdlamp mee, met veel licht. Deze lamp maakt me zichtbaar, maar is helaas niet op de weg te richten ivm zithouding, windschermpje en voorkap. Ik dacht ook een achterlicht bij me te hebben, om te monteren aan de draagbeugel. Helaas bleek deze inmiddels uit 'De Bak' verdwenen te zijn. Voorzichtig teruggereden, uit veiligheid. Omdat ik de hoofdlamp niet op de weg kon richten was het zicht met de regen niet goed, dus ik heb de snelheid fiks omlaag gebracht. Natuurlijk was ik helemaal niet blij mee en realiseer ik mij dat dit helemaal in tegenspraak is met mijn eerder geuite irritaties met betrekking tot mensen zonder licht. Mijn licht was nu niet op orde.  

Ik denk dat er een bezoekje aan Dronten aan zit te komen. Niet erg, er moet alleen even tijd voor zijn, en een beetje weer....

10 opmerkingen:

 1. voor een velo is het altijd goed weer , een accu kunnen ze ook opsturen hoor wilco.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Doorgesleten draden ( nabij de accu ) door trilling/wrijving tegen de velomobielwand komen vaak voor bij Quest/Strada. In Dronten zullen ze het waarschijnlijk repareren naar de originele situatie maar dat sluit vaak niet uit dat het nog een keer gebeurd.

  Vaak kun je beter (kleine) verbeteringen zelf doorvoeren als je zwakheden ontdekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Blijkbaar is de nieuwe positie van de accu toch een minder goede. Bij mijn Quest is de accu aan de kledinghanger gemonteerd, boven de zitting. 0 problemen mee. Vernieuwing hoeft dus niet altijd verbetering te zijn. Succes met het herstel Wilco, geniet van de rit naar Dronten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb al een mooie route uitgezet, ben vrijdag vrij, dus meteen maar even profiteren. In het donker zonder goed licht, absolute afrader.

   Verwijderen
 4. Hallo Wilco,

  Normaal hebben de accu's een dubbele aansluiting, dan kun je de andere stekker inpluggen en zou je wel weer licht moeten hebben. De stekkers en aansluitingen zijn inderdaad voor verbetering vatbaar, ik heb het hele spul al na 3 maanden voorzien van een ander soort stekkers en ook de bedrading wat verlengd zodat ik sindsdien geen problemen meer heb gehad.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Adri, aan de andere kant zit inderdaad ook nog een snoer met een dop erop, ga ik vanavond proberen.

   Verwijderen
  2. Gewoon dopje eraf halen en op de kapotte zetten, dan zou het spul weer moeten werken, als de accu geladen is tenminste. In mijn post "Stekkers" heb ik beschreven hoe ik alles aangepast heb, is niet moeilijk, ik ben ook geen echte techneut, en het lukte ook. Solderen is wel aan te raden bij dit soort veranderingen, maar dat is ook niet moeilijk.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
  3. De accu werkt wel weer, maar helaas de ledjes van de richtingaanwijzer niet. Toch maar even een tochie maken morgen.

   Verwijderen
 5. zet er dan gelijk een echte zekeringhouder in wilco , als je toch bezig bent.
  zie mijn blogpost van vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. als je dan toch bezig bent ja.... beetje vervelend als je ineens zonder licht komt te
  ';liggen"

  BeantwoordenVerwijderen