donderdag 4 juni 2015

Bureaustoel

Afgelopen week was het weer in het nieuws. Zitten is slecht, voor van alles en nog wat. Je moet minimaal 4 uur per dag staan of lopen, en anders in ieder geval 2 uur. De afgelopen tijd loop ik een beetje te kwakkelen. Eén van de blessures van de laatste tijd is een rugprobleem. En als ik dan nadenk over mijn bewegingspatroon, dan moet ik constateren dat ik het niet goed doe. Vanuit bed schuif aan de ontbijttafel, vervolgens glij ik in mijn velovaartuig, en stap ik in de parkeergarage uit om mij vervolgens naar mijn bureaustoel te begeven. 's Middags vindt alles in omgekeerde richting plaats. Nu heb ik zelf de hele tijd het idee dat ik goed bezig ben. Ik beweeg namelijk. Maar misschien is zo'n velomobiel helemaal niet zo gezond, ik beweeg wel, maar ik zit. Die rug doet helemaal niets, die hangt daar op die stoel. Ik heb er al eens eerder over geschreven  Op een gewone fiets doet de rug van alles, die corrigeert continu de bewegingen. Het moet anders, ik zal ook andere manieren weer moeten bewegen.

16 opmerkingen:

  1. Ik zeg: een Thys Rowingbike

    Alle spieren bewegen, zelfs spieren waar je niet van wist dat ze bestonden. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat lijkt mij een goede. Ik heb jaren geroeid, maar dit jaar de riemen in de boom gehangen. Afgelopen paastreffen heb ik even op Marloes haar fiets mogen proberen. Ik ben alleen zo verslaafd aan De Bak.

      Verwijderen
    2. Eigenlijk best een triest bestaan als ik het zo nalees :-)

      Verwijderen
    3. voor die reden heb ik ook een roets gekocht. de ideale afwisseling om keer alle spieren los te gooien

      Verwijderen
  2. Wat ze eigenlijk bedoelen - en hier begint alle gezondheid mee - is de duur van botbelasting !

    Het is niet het lopen, rennen of bewegen op zich. Het is dat je spieren en pezen aan je botweefsel trekken. Vooral aan die botten die beenmerg in zich hebben die bloed produceren. Men heeft ontdekt dat als er regelmatig aan botweefsel wordt getrokken ( spierinspanning doet dat ) het geproduceerde bloed veel beter van kwaliteit is. Dat heeft een enorm effect op je immuunsysteem, zuurstoftransport en gewoon alle andere lichaamsfuncties die door bloed worden voorzien van wat ze nodig hebben.

    Dat is zo belangrijk dat ze hebben ontdekt dat mensen die redelijk veel slenteren en staan zoals automonteurs maar verder niets aan sport doen door de bank genomen een veel sterker immunsyteem hadden dan kantoormensen die 30 minute per dag squashen. De eerste categorie voldeden niet aan de gezond bewegen norm, de tweede categorie wel. Rara. Het antwoord is de duur van de botbelasting. Als je op je benen staat belast je je botten al. ( met je lichaamsgewicht ) Langer staan (ipv zitten) is dus al genoeg voor behoorlijk effect. En domweg aan de richtlijn bewegen voldoen bleek niet zalig makend.

    Wat je natuurlijk ook kunt doen als manskerel is wat (lichte) halters aanschaffen. Geen overdreven gedoe met loodzware halters die je blessures of speirpijn geven, en eens op Youtube keokeloeren wat je er zoal mee kan doen, en welke spiergroepen je sterker wilt maken. ( bijv je rug !! ) De fysiotherapeut doet het meestal niet anders dan je oefeningen laten doen met lichte gewichten om je zwakke spiergroepen iets sterker te maken......dat geeft ook steun aan je rug !

    Omgekeerd werkt het net zo : DAAROM gaan mensen die bedlegerig zijn hollend in gezondheid achteruit. Als ze oud en zwakker zijn tot de dood aan toe. Geen botbelasting. Daarom wordt je tegenwoordig uit je ziekenhuis bed gejaagd voor je wonden ook maar dicht zijn. Het is ergens goed voor, herstel gaat gewoon sneller met ( verantwoorde ) belasting. Ook als het pijn doet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Quezzzt,

      Dank je wel voor je uitgebreide en duidelijke beschrijving. Het is duidelijk, er moet wat gebeuren. Een hond vind ik geen directe optie. Ik ga zondag gewoon weer eens roeien.


      Hartelijke groet,

      Wilco

      Verwijderen
  3. Of een hond nemen, ik wandel gemiddeld 40 km (10 uur) per week met mijn viervoeter.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Wilco,

    Je hebt het zelf weer goed samengevat, inderdaad je doet alleen iets met je benen in de Strada, de rest doet helemaal niets. Dat weet je nu, dus kun je er ook verandering in brengen. De racefiets is wat dat betreft al een andere manier van fietsen, met (iets) meer beweging van andere lichaamsdelen. Wat dat betreft lijkt het me dat Wim (de roetsende) gelijk heeft, een thys roeifiets zou een uitkomst kunnen zijn als afwisseling, als je de filmpjes bekijkt is er voor een fietsliefhebber geen beter fitness apparaat te koop! En je bent gewoon aan de roeibeweging, dus waarom niet?
    De optie van Piet is ook een goede, een hond zal eruit moeten, en wat goed is voor de hond is ook goed voor de baas, een flinke wandeling een paar keer in de week, desnoods langs het strand. Dat kan je uiteraard ook gewoon zonder hond doen......

    Groeten, Adri.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zitten is het nieuwe roken. Het maakt niet uit of je dagelijks sport, als je dagelijks veel zit is dit slecht voor de gezondheid (o.a. http://www.runnersweb.nl/Nieuws/Nieuwsbericht/Zitten-is-het-nieuwe-roken.htm - oorspronkelijke artikel niet zo gauw terug kunnen vinden). Ik heb hele stoere mannelijke collega's (want: technisch bedrijf met groot materieel) die zweren bij.... yoga! Dat ze door yoga van hun rugproblemen zijn afgekomen. Zelf heb ik een horloge van Garmin die mijn stappen bijhoudt en ook hoe lang ik stilzit. Vandaag 14.254 stappen gezet: op en neer naar de trein, lopen in de pauze, lopend boodschappen doen en dan kom ik wel aan de 10.000 minimaal. Ik plan mijn afspraken liefst allemaal bij de ander, zodat ik lopend door het kantoor naar de andere afdeling moet, niet koffie voor je laten halen maar meteen meelopen met de collega die het aanbiedt, etc.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ook collega's die met stappentellers in de weer zijn. Ik was altijd in de veronderstelling dat ik wel genoeg bewoog. Niets van waar dus.

      Groeten,

      Wilco

      Verwijderen
  6. Ik voel me prima als ik naast het fietsen twee avonden per week karate train. Dat doe ik al zo'n 28 jaar, en het houdt me soepel.

    Groet

    Erwin en Tante Lies

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je hoeft niet eens te lopen....je moet meer staan :-)))

    De logica daarachter is dat je beenbotten de meeste bloedproducerende merg bevatten. Met zitten trekken je spieren niet aan het beenbot. Dus gaat evenredig de kwaliteit van bepaalde componenenten in dat bloed achteruit.

    Het is eens temeer alweer een aanwijzing dat we iets anders zijn gaan doen dan waar we origineel voor ontworpen zijn. En nog niet zo heel lang, want zittende beroepen zijn van de laatste aantal decennia.

    Met dat bewegen gaan er ook mensen de "fout" in als ze overdrijven. Een voorbeeld is hardloop sport. Voor veel mensen komt dat neer op ongewone slijtage van knieeen, heupen en enkels. Dat is overigens ook zo als je ze helemaal niet gebruikt.....

    Het zou toch zonde zijn als je als gezonde renner ineens inmobiel wordt door gewrichtschade en in no time als een plofkip in een scootmobiel terecht komt....toch dreigt dat voor veel al te enthousiaste renners en je hoort er weinig over. ( waarschijnlijk onder het mom dat niet rennen ongezonder is dan wel rennen )

    "overdaad schaadt" en "rust roest" zijn nog steeds ontzettend waar. Ik denk zelf dat in een niet te zwaar verzet fietsen veel gezonder is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ^^ Een van de grappigste opmerkingen in mijn ogen komen van Midas Dekkers.

      Die stelt dat dieren niet aan sport doen, maar kerngezond zijn.

      Dieren sporten niet, maar bewegen meestal wel veel. Dat heeft ons model mens een aantal tienduizend jaar geleden vast ook gedaan om voedsel te vergaren. Nog voor de omwenteling dat ze gewassen gingen verbouwen en op die plek bleven. Het is waarschijlijk dat onze voorouders gewoon meer stonden, slenterden en liepen. Daarvoor zijn we ontworpen want ons model is (nog) niet veranderd. Darwin ten spijt.

      Ook grappig is dat Midas Dekkers boos is om het feit dat wij weten dat we zullen doodgaan. Volgens hem is ieder dier onwetend over dat feit totdat het plots niet meer kan functioneren. ( tenzij ze worden opgegeten ) Zulke onwetendheid lijkt inderdaad aantrekkelijk. Zou een boel poeha met vaak opdringerige religies gescheeld hebben.....

      Verwijderen
    2. Ik lees steeds vaker mooie reacties van Quezzzt waar ik het volledig mee eens ben. Ik ben trouwens ook een groot fan van Midas.

      Oh ja, ik heb dit berichtje staand geschreven. :-)

      iPad zit aan de lader en snoer is erg kort. ;-)

      Verwijderen
  8. Dat geld ook voor mij Wilco , reden waarom ik weer begonnen ben met trimmen en daarna steeds diverse yoga oefeningen doe , en ik beweeeg erg veel op mn werk en heb toch nog last van het bovenlijf , volgens de fysio moet ik meer bewegen , dus doe ik dat maar.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een hele interessante discussie! En veel hiervan is al terug te vinden in het mooie boekje van Midas Dekker -ben ik ook een fan van!- "Lichamelijke Oefening".
    Dank zij de roeifiets blijf ik lenig, en het doet er niet zoveel toe of ik snoeihard train of heel matigjes. Regelmatig rondjes van 10-15 km in een rustig tempo lijken al voldoende. Ideaal voor als ik m'n dag niet heb en last van de betablokker die als een betonblok onder m'n gaspedaal ligt :-(
    Volgens wat Quezzzt te berde brengt zou het voor mensen die nogal moeite hebben met lopen, voldoende zijn om een Segway te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen