dinsdag 23 september 2014

Sigma Speedster

De afgelopen winters miste ik een stuk verlichting aan de zijkant. Ik vond het vooral lastig om de zijkant van de weg te zien. Veel wegen hebben geen witte lijn langs de weg, en de berm is dan ook soms lastig zichtbaar vanuit De Bak. Het is nog nooit misgegaan en dat wil ik graag zo houden. Al enige tijd ben ik mij dus aan het oriënteren op verlichting aan de rechterkant. En hoe te monteren? Ik heb mijn windscherm voor mijn spiegel gemonteerd, dus hoe moet die lamp daar komen? Moet ik meer naar voren een gat boren in De Bak om daar de lamp te plaatsen? Ik had inmiddels wel een lamphouder meegenomen bij velomobiel.nl, maar ja, dan zit hij nog niet op De Bak.
Mijn eerste doel was toch om hem op de plaats van de spiegel te monteren. Ik had de schroefdraad van de spiegel eerder al wat laten verlengen, met het oog op de montage van een extra lamp. Verder al eens even op het internet gesurfd. En hoewel ik nog steeds geen idee had hoe ik de lamp zou monteren had ik er toch maar één besteld. Uiteindelijk is de Sigma Speedster geworden, gekocht via Van Vliet Bikes. Ik had nog een bon van 25 euro van Bol.com, maar daar was deze lamp 21 euro duurder, bovendien hadden ze de verkeerde afbeelding bij het product staan. Zondag besteld, dinsdag in huis, prima. Ik was benieuwd naar de lichtopbrengst, en vind het eigenlijk nog steeds lastig om deze te beoordelen, omdat het 's morgens nog niet donker genoeg is. Ik ben er wel van overtuigd dat ik er plezier van ga hebben.

Montage

Uiteindelijk heb ik de lamp kunnen monteren. er waren wel wat aanpassingen nodig.

 • Het vizier moest worden aangepast. Een hele hap eruit, daar gaat de aerodynamica.... Ik heb nog genoeg lexan thuis liggen om eventueel een nieuwe te maken. • De lamphouder heb ik op het gat voor de spiegel kunnen monteren. en met het gat in het vizier ging dat prima. Na een testritje bleek echter dat de spiegel en lamp nogal trilden op een klinkerweg. Niet zo best voor de body. Eerst opnieuw alles gemonteerd en aangedraaid, maar dat mocht niet helpen. Uiteindelijk bleek dat de lamphouder niet helemaal aansloot op de body. Heb dit uiteindelijk met een afgeschuurd verf roer houtje kunnen verhelpen.
Zonder vizier, de lexan is om mijn schuim- en velomobielkap onder te doen.

Met vizier7 opmerkingen:

 1. Wow, een echte fotonenwerper!
  Je kunt ook een stukje rubber tussen de houder en de body doen, bijvoorbeeld een stuk oude binnenband.

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat had ik inderdaad ook nog kunnen doen, te laat. Misschien een stuk van die oude buitenland uit de afvalBak vissen.

   Verwijderen
 2. Sinner loste het lostrillen en verschuiven op door een stukje klitteband onder de voet van de lichtsteun en tegenovergesteld klitteband op de body. Ik zag het pas toen ik na 3 jaar eens de voet eraf haalde. Geniaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gert, dat had ik inderdaad ook bedacht maar er zit wat ruimte tussen de lamphouder en de body, dus er moest wat tussen. Ook ik heb aan de onderkant wat Velcro gedaan om schade aan de body te voorkomen.

   Groeten, Wilco.

   Verwijderen
 3. Ik heb dit: http://roeifietsen.blogspot.nl/2014/01/extra-verlichting-helpt-echt.html

  Bevalt mij echt erg goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ziet er indrukwekkend uit, maar die invoerrechten hè.

   Verwijderen
  2. Ook in Nederland te koop vanaf €50,- zonder invoerrechten :-)

   http://www.mtb-led.com/c-2582391/mtb-leds-voor/

   Verwijderen