maandag 11 augustus 2014

Rijn - Moezel - Luxemburg, dag 9/10

Dag 9

Na een kleine week op de camping in Mesenich te hebben gestaan werd het tijd om verder te trekken. Verder stroomopwaarts de Moezel op richting Trier en dan afslaan langs de Sure/Sauer richting Echternach. Ik zou dit in twee etappes doen, zodat ik in Luxemburg mee kan helpen de tent weer op te bouwen.
Rustig aan vertrokken. Ik was pas rond 11 uur weg. Weer even alleen met 'De Bak'. De geschatte afstand naar Trier is ongeveer 130 kilometer, en dat leek een goed doel. Het eerste stuk is het mooist. Slingerend door het landschap langs de rivier beland ik in het ene na het mooie wijnstadje. De meanders zijn soms zo nauw, dat ik hier en daar wel de heuvelrug had kunnen oversteken en mij een hoop kilometers kunnen besparen. Ik kwam op een gegeven moment zo dicht in de buurt van een eerder stuk van de track dat ik er van in de war raakte.

Een doorsteek had een hoop mooie kilometers gescheeld
Eerst  langs Zell, toen langs het dubbelstadje Traben - Trabach en vervolgens Bernkastel - Kues. Hier hadden we al wijn ingeslagen.Tussen de plaatsjes regelmatig door de wijngaarden en steeds uitzicht hierop. Bij een aantal stadjes zie je de ruïnes boven de stadjes uit toornen. Het stuk naar Bernkastel ging als een speer. De 65 kilometer legde ik af in iets meer dan twee uur en ik vond dat ik daar dan ook wel even een pauze had verdiend. Natuurlijk stond 'De Bak'weer volop in de belangstelling, maar 'what's new'. Het zijn echt van die typische wijnstadjes met prachtige huizen en wijnproeverijen. Die laatste heb ik die dag maar even niet bezocht, ik had namelijk niet veel ruimte meer in de velo.


Het stuk na Bernkastel vond ik minder mooi, maar bleef natuurlijk aangenaam. De route bleef echter de Moezel volgen, en blijft daardoor erg vlak. De fietspaden zijn over het algemeen goed, een enkele kruising is minder geschikt voor velomobielen, maar echte problemen levert dit niet op.
In de middag begon het wel wat dreigender te worden, de wolken trokken samen. Zou ik Trier nog halen? Ik twijfelde, verder of gaan schuilen. Het is soms lastig te voorspellen of het toch droog blijft. Uiteindelijk geschuild, in een dorpje een 20 kilometer voor Trier. Gelukkig vond ik een open garage met stoel. De eigenaresse had geen problemen met mijn tijdelijk verblijf en wilde graag wat informatie over deze wonderlijke fiets. We hadden de tijd. Het onweerde, stortregende en woei. Ik zat lekker binnen.


De laatste kilometers naar Trier waren de minste van de hele route. Het was er druk, de fietspaden niet best en er lagen allemaal takken op de grond van de onweersbui van net. Rond een uur of 6, na 137 kilometer, kon ik mijn tentje opzetten. Het werd een gezellige avond op de camping. Trier ben ik niet in geweest, dat stond voor later op het programma.


Dag 10

Verder richting Echternach, eerst naar Wasserbillig, Luxemburg en daarna langs de Sauer naar Echternach. Het wordt groen, de druiven zijn weg en er loopt een schitterend fietspad langs de rivier. Deels een oude spoorlijn, dus vlak.

Waar zijn de druiven?


Selfie
 
336 meter tunnel

Van spoortunnel naar fietstunnel

Echternach

Uiteindelijk hebben we een camping gezocht iets ten noorden van Echternach, totaal 66 kilometer gereden.
3 opmerkingen:

 1. Hoi Wilco

  Waar was die tunnel?

  groeten, andre

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die was tussen Wasserbillig en Echternach aan de Duitse kant van de Sauer. Was een prachtig stuk van de route

   Verwijderen