maandag 31 augustus 2015

Onweer

Lichte regen stond er op buienradar. Binnen een paar minuten flitste het aan alle kanten om mij heen. Ik ben omgedraaid. Onweer in de polder voelt niet veilig. De Bak is geen kooi van Faraday.

4 opmerkingen:

 1. Hoi Wilco,

  Tante Lies is van koolstofvezel, maar ik ga toch maar niet uitproberen of zij me wel tegen de bliksem beschermt...

  Groet

  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hele campings vol moderne kunststof caravans en campers en niemand die zich zorgen maakt....Het meerendeel vond het niet eens nodig uit de voortent of vanonder de luifel vandaan te gaan. En dat terwijl het waar ik stond elke avond onweerde en flink ook. Tenten ( ook met metalen tenstokken ) caravans en campers van kuststof hebben 0,0 blikseminslag bescherming.

  Het schijnt zo dat de kans op een directe inslag enorm klein is. Elk jaar per vierkante kilometer gemiddeld 2 inslagen die een brandplekje in de grond maken van nog geen centimeter. Wat is de kans dat jij daar net bent ? Heeeeeeeeeeel erg klein.

  Wat verradelijker is, en wat de meeste mensen en dieren doodt is geen directe inslag, maar aanwezig zijn in een straal van 100 m van zo'n inslag. Tot 100 m in de omtrek staat de grond onder potentieel dodelijke hoogspanning. Vooral het maken van een circuit ( tussen je 2 benen bijvoorbeeld ) is gevaarlijk.

  Op 3 rubber banden zou je daar weinig nadeel van moeten hebben, maar waarschijnlijk stijgt je overlevingskans met het hebben van grote luchtinhoud banden waarvan de velg verder van de grond is. Nadeel is wel dat als de spanning toch om die banden heen komt ( nat bijvoorbeeld ) alles van metaal is wat aan je handen en voeten vastzit tot aan die wielen. Stuur, stuurstangen, spaken, velgen, ketting, trapas, cranks, SPD schoenen enz. Je zou dus wel een mooi circuit kunnen maken met je lichaam van cranks naar stuurstang of andersom.

  Maar goed....hoeveel velomobielrijders kennen wij die gedood zijn tijdens velomobielrijden door de bliksem...juist....zo hoog is die kans :-)))

  Ik doe het liever ook niet......maar de kans dat je onder een auto of vrachtauto komt met je velomobiel en daarbij het leven laat is ontzettend veel hoger.

  Ik denk ook altijd dat ook dat wel meevalt, maar niet lang geleden werd ik op een haartje na onder een trein meegesleurd. Foutje van een ander....ik leef nog omdat ik uit mijn doppen keek. Werken op een rangeertereein is levensgevaarlijk al lijkt het allemaal maar een gezapige boel op een groot deel van de dag verlaten terrein.

  Velomobierijden is net zo. Automobilisten zullen je een keer doden als je niet uit je doppen kijkt. Je denkt dat het meevalt, maar je hebt te maken met harde metalen constructies van 1,2 ton massa gemiddeld die met meer dan 50 km/u aan komen rijden en lang niet altijd even goed opletten.....

  Je moet banger zijn voor hen dan voor bliksem......statistisch gezien in ieder geval zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Quezzzt,

   Helemaal mee eens, maar in het verkeer kan je uitkijken en je overlevingskansen vergroten. Bij onweer heb je geen kans, hoe klein die kans ook is. Mogelijk speelt het gevoel van controle in het verkeer een grote rol in je subjectieve gevoel van veiligheid. Een beetje wat ook speelt in een vliegtuig. Je leven ligt in handen van iemand die je niet ziet. Ik ben niet echt angstig voor onweer of voor vliegen, maar beide zijn geen hobby.
   Verder wordt trouwens het verkeer ook gevaarlijker door die bui...

   Ik ben veilig thuisgekomen.

   Verwijderen